Gör sig bra som musikal

MUSIK

I går intog de Ullevi i Göteborg.

Broadway i New York har Green Day redan erövrat.

Nöjesbladet har sett musikalen ”American idiot”.

Succé på Broadway.

Den spelas sedan några månader tillbaka på St James Theatre på 44:e gatan/Broadway. Stor publiksuccé, överlag bra recensioner och tre nomineringar, bland annat Bästa musikal, inför nästa helgs utdelning av Tony Awards, Broadways motsvarighet till Oscars-statyetterna.

Inga djupa porträtt

Handlingen är enkel. Tre förortskillar är på väg ut i vuxenlivet. En söker lyckan i storstaden, med blandat resultat. En blir kvar i förorten, med gravid flickvän. En blir soldat i Irak.

Några djupare personporträtt blir det aldrig. Spelscenerna är korta, det mesta berättas i fiffigt och läckert iscensatta sång- och dansnummer.

Ensemblen med John Gallagher Jr i spetsen är kanon och Green Days låtar gör sig faktiskt utmärkt i punkiga orkesterarrangemang.

Får med publiken

Som musikal lär kanske inte ”American idiot” skriva Broadway-historia. Men då alla kan låtarna är det sällan jag sett en musikal där publiken är så med, från start till mål.

Och i likhet med föregångare som ”Tommy”, ”Hair”, ”Rent” och ”Spring awakening”, håller den liv i den nödvändiga traditionen att med jämna mellanrum blåsa lite rockliv i musikalgenren.

FAKTA

American idiot

Musikal på Broadway, New York