Hitsen kommer – i andra akten

Cat Stevens ger en föreläsning till rocktoner

MUSIK

Det är Europapremiär för Yusuf Islam. Eller Cat Stevens som det fortfarande står på hans turné-t-shirts. Det är helt uppenbarligen ett mer säljande namn.

Ni kan säkert historian om hur folksångaren för drygt trettio år sedan konverterade till islam, bytte namn och auktionerade bort sina gitarrer. Men sångerna som han skrev dessförinnan är förevigt inpräntade i sångböckerna för grundskolans musikundervisning.

Har mobilen på

Kvällen påminner mer om en föreläsning än en rockkonsert. För även om 62-åringen i sitt ganska imponerande skägg sjunger ”I’m gonna be a pop star” påminner han väldigt lite om en. Sångaren, som ju faktiskt bott i Gävle, utbyter inhemska artighetsfraser med publiken, stämmer upp i ”Kom lilla flicka dansa med mig” och upptäcker efter tre sånger att han glömt stänga av mobilen i fickan.

Hinner inte med allt

Men Yusuf har sina evigt gröna sånger. Så många att han inte hinner spela dem i sin fulla längd, trots att de flesta klockar in på under två minuter.

I stället avhandlas ”I love my dog”, ”Here comes my baby” och ”The first cut is the deepest” i medleyn.

Inför andra akten har han, bokstavligt talat, en fjäder i hatten och en halsduk nonchalant slängd runt halsen. Det är också här som han plockar fram sina största hits. Den kristna hymnen ”Morning has broken” i skenet från tusentals mobiltelefoner, ”Wild world” och ”Father and son”, förstås. En sång så tidlöst tillgänglig att ingen i en hel ishockeyhall kan låta bli att relatera.

FAKTA

Yusuf/Cat Stevens ➕➕➕

Plats: Hovet, Stockholm. Publik: 8718. Längd: Två timmar med paus. Bäst: "The first cut is the deepest" är omöjlig att argumentera mot. Sämst: När Yusuf knyter ihop sina sånger med talad poesi hotar han att förvandlas till David Brent.

ARTIKELN HANDLAR OM