Vasst, kul och – helt obegripligt

Nic Schröder i huvudrollen som en energisk Kal P Dal.
MUSIK
Kal P Dal.

En musikal som inte liknar något annat. Skildrar timmarna när Kal P Dal 1977 spelade in live-LP:n ”Till mossan!” i en studio full av ”hangarounds”; en dryg skivbolagsdirektör, en journalist, flickvännen, diverse annat löst folk och så som Peps Persson producent.

Dialogen är vassare än musiken, stundtals mycket rolig, även om somliga skånska skämt var helt obegripliga för en icke-skåning. Ibland nästan surrealistiskt, ibland nästan buskis. Veteranen Sven Melander glänser både som direktör och som Mikael Wiehe, i en helt obetalbar scen.

Fantastiska musiker

Kal P Dals egna låtar har inte åldrats så väl, men det märks inte så mycket då Nic Schröder i huvudrollen fyller dem med energi och de som spelar hans kompband är The Ark (minus Ola Salo).

Vilka fantastiska musiker!

En musikal som åtminstone i Skåne lär bli lika mycket kult som den artist den handlar om.

FAKTA

Kal P Dal – en rockmusikal

Musikal på Slagthuset, Malmö. Spelas till och med 15 december. Regi: Robert Lillhonga. Med Nic Schröder, Sven Melander, Sanna Persson, Linn B. Mannheimer m fl.

Kal P Dal (1949–1985) var en slags skånsk Jerry Williams som gick hem hos både raggarna och punkarna. Han dog blott 35 år gammal, i en hjärnblödning. Första skivan ”Till mossan!” spelades in live på fem timmar och sålde i över 100 000 exemplar.

ARTIKELN HANDLAR OM