Laserljus, tuppjuck – & ballader

Brad Paisleys country står ut – så många får han!

Foto: Niclas Hammarström
Spellevink Brad Paisley bjuder på mycket. Han har tidigare sjungit med Cartman i ”South park” – och i kvällens show dyker William Shatner upp.
MUSIK

Brad Paisley liknar ingen annan countryartist.

Men så har han också sjungit duett med Cartman i ”South park”.

Musiken är pur Nashville.

Låtarnas sound är, framför allt på skiva, lika kommer­siellt som schampo och ­balsam.

Den stilen är enormt populär i USA – Brad Paisley har haft sexton singelettor på amerikanska country­listan – men brukar ha svårare att fästa i Sverige.

Men till skillnad från ­lejonparten av sina kollegor finns det inget konventionellt eller konservativt med mannen i den vita stetsonhatten.

I en genre där utövarna helst röstar republikanskt och sällan drar en vits hyllar Paisley Barack Obama och omfamnar countrymusikens stereotypa klyschor med ironi och humor. Det märks att 40-åringen från West ­Virginia är ett barn av ”Star wars”-generationen.

Översätter till svenska

Brad Paisley använder stora bildskärmar och laserljus. Han tar upp en smartphone från publiken och börjar spela in en film mitt i en låt, lirar gitarr som en gud och låter som Svenska kocken i ”Mupparna” när han försöker översätta en vers till svenska. Nämnde jag att William Shatner från ”Star trek” har en liten statistroll i showen?

Paisley och hans band ­varvar gravallvarliga ballader om att dricka bort gammal kärlek med uppsluppna tuppjuck. (En låt som spelas i hastigheten ”warp speed”, någon?) Men tonträffen är så varm och sympatisk att inget känns krystat.

Sydstatsfriterat

Lokalen Waterfront är ­dåligt anpassad för högljudd och twangy och sydstats­friterad country. Men de bästa stunderna – och det finns åtskilliga – skulle kunna få inbitna countryhatare att köpa comboyhatt och börja säga ”howdy” i stället för ”tjäna”.
 

Fotnot: Paisley uppträder i Göteborg i kväll.

FAKTA

Brad Paisley

Konsert på Waterfront, Stockholm.

Bäst: ”Whiskey lullaby” och ”American saturday night”.

Sämst: Lokalen känns som en gympasal på ståplats. Och ljudet kunde ha varit bättre.