Majestätiskt, kul & brötigt

Markus Krunegård täcker hela karriären – med mycket värme

Foto: Peter Wixtröm
Tungt Markus Krunegård tar hjälp av sina tidigare band Laakso och Hets under den pågående turnéns Stockholms­spelning. Det blir en bländande helkväll – som även bjuder på en ny, hårdlarmande låt med Laakso.
MUSIK

Markus Krunegård samlar ihop hela sin karriär på en kväll.

Det utvecklar sig till en ren manifestation av en ­lika mångsidig som ­sär­egen talang.

Markus Krunegård har lyckats återförena sina tidigare band Laakso och Hets för att göra något speciellt av Stockholmsgiget på den pågående turnén ”Taking roligt back”.

Inleder med Laakso

Luggen från Norrköping kan därmed brodera ut ­hela sin musikaliska gärning till en tämligen bländande ­helkväll.

Han inleder med Laakso, som han slog igenom med för nio år sedan. Det är Jari Haapalainen på gitarr och känsloladdade indiehits som ”High drama” och ”Västerbron” spelade med ny tyngd. Och även om det här ska vara en engångsgrej presenterar Krunegård helt nya, hårdlarmande ”Always inviting trouble” med ­orden ”så här låter framtiden”. Så vi får väl se.

Efter en paus kommer han in med sitt eget band, sjunger om uppväxt i ”Eveerybody hurts” och plockar in Hets – det gamla oneshotbandet med medlemmar från Doktor Kosmos, Monster och Fire­side – för tre låtar kul, brötig svenskpunk mitt i setet.

80-talssynthigt

Men det är sololåtarna som gör det tydligt hur tidsresan vi får vara med på har gjort denne 33-åring till den genuint personlige artist han är i dag.

Det hörs i dynamiken mellan nya, 80-talssynthiga ”Vi dansar bättre utan kläder” och en klok ballad som ”Askan är den bästa jorden”. Framför allt hörs det i ”Korallreven & Vintergatan” med sin majestätiska korsning av dragspel och elektronik.

Enkel sanning

”Mänsklig värme är botemedlet mot allt” ropar Krunegård, och man tänker att bara den enkla sanningen är skäl nog att älska honom på flera sätt en ovanligt kall och mörk höst som den här.

FAKTA

Markus Krunegård

Plats: Cirkus, Stockholm. Publik: 1 750 (utsålt). Längd: Laakso 30 minuter, Krunegård/Hets 100 minuter. Bäst: ­”Korallreven & Vintergatan”. Sämst: Vi kunde väl ha fått lite mer Hets?

ARTIKELN HANDLAR OM