Tommy Körberg en unik buspojke i högform

MUSIK

Jo, de mest kända låtarna finns med. Men Tommy Körberg imponerar lika mycket i färskare nummer.

Hans röst är i toppform. Och han måste vara den ende deltagaren i Melodifestivalen som inte passar på att sjunga sitt tävlings­bidrag.

Kör så det rykerTommy Körberg bjuder på både gammalt och nytt och gör det med den äran. Han lär dessutom vara­ den enda Melodifestivaldeltagaren som inte kör sin schlager.

Vi får inte höra det han deltog med i lördagens final. Däremot gör han både ”Stad i ljus” och ”Judy, min vän”, den sista i piggt arrangemang som låter Blood, Sweat and Tears med det starka bandet.

Vackert vemod

Jag hör gärna ”Drömmen om Elin”, ”Fattig bonddräng” och ”Anthem” om och om igen. ”Anthem” är pampig så man ryser, och han följer den i finalen med ett annat ess av Björn och Benny, ”Jag hör”. Vemodigt vacker dödsångest. En av kvällens höjdare.

Jaques Brel-låtar är lättare att tröttna på och Frank Zappa-jazz på svenska är i duktigaste laget. Då smälter jag mer för Sinatras ”Thats life” som blivit ”Mitt liv” i en fin personlig text. Liksom Körbergs version av Mikael Wiehes ”Nu kan jag gå ut och möta världen”.

En mogen röst

Han pratar gärna och bra mellan låtarna. Använder ord som esprit och luguber. Aforismer och oneliners. Det bor en folkbildare i honom. Han är både buspojken som får kvarsittning och lektorn som vill dela med sig av allt han läst.

Tommy Körberg är lika trovärdig i en Jussi Björling-serenad som i Eddie Cochrans ”Summer­time blues”. Han är unik. En mogen man med mogen röst. Missa ­honom inte.

FAKTA

Sjung tills du stupar

Tommy Körberg, Intiman, Stockholm.