Stil och själ hela vägen

Ren lyx när Lisa Nilsson suddar ut genregränser

1 av 3
Lisa Nilsson och hennes kompetenta band har tagit med stämningen från replokalen ut på scen.
MUSIK

Lisa Nilsson tar inte bara replokalen utan även hela sitt nya liv med sig in på scen.

Addera ett ypperligt band och en rejäl näve svenska popklassiker och ni har en alldeles förträfflig liten show.

Det börjar relaxat. Lisa Nilsson ligger i en soffa och sjunger den brasiliansk­inspirerade balladen ”Gryning” till Jesper Nordenströms ömsinta flygelkomp och jag tänker på Monica Zetterlund.

När bandet sedan glider in förklarar sångerskan att de har tagit replokalen med sig ut på turné, att det här får bli lite ledigt och utvecklas på vägen.

Strålande version

Inga ofärdigheter eller premiärnerver märks dock. Lisa Nilsson har med sig trummisen Christer Jansson, basisten David Lindvall och både Mattias ­Torell och Ola Gustafsson på gitarr. Ren musikerlyx, närmast ett all star-band. De tar hand om sångerna med varm och mjuk hand, suddar elegant ut sömmarna mellan pop, funk, jazz, countryfolk och gospel.

Höstens Lisa Nilsson-­album ”Sånger om oss” var hennes första svenska på sju år, och showen blir som en liten resumé över vad som har hänt sedan sist. Framför allt är hon numera tvåbarnsmor, vilket illustreras lysande av en väldigt rolig extravers i ”Himlen runt hörnet”.

Hon gör en strålande ­banjo- och mandolin-version av ”Utan dina andetag”, som hon sjöng för Victoria och Daniel när Kent inte själva ville, och kilar in några skopor klok feminism med sin Sonja Åkesson-tolkning ”Monolog” och en liten gliring till Skavlan.

Bättre med åren

Och även om artisten själv börjat grubbla över ­livets ändlighet har rösten bara blivit bättre. De elastiska gospeltonerna i nya ”Och månen såg på” är en ren fröjd. För att inte tala om när Bill Withers ”Lean on me” smälter in i ”Vem”.

Det är stil och soul hela vägen, med en av landets allra mest självklara scenpersoner.

FAKTA

Lisa Nilsson

Turnépremiär: Kulturens hus, Luleå.

Publik: Cirka 600.

Längd: Två timmar.

Bäst: Den ”nya” versionen av ”Himlen runt hörnet”.

Sämst: Möjligen synd att ”Långsamt farväl” bara får vara med i ett medley.

Här kan ni se Lisa Nilsson

Sundsvall 3/3, Kalmar 12/3, Växjö 13/3, Västerås 14/3, Linköping 15/3, Örebro 16/3, Göteborg 20/3, Lund 21/3, Jönköping 22/3, Gävle 1/4, Stockholm 3/4

ARTIKELN HANDLAR OM