DIVERSE ARTISTER

MUSIK

8 mile (soundtrack)

Eminem-fansen kan inte vara utan soundtracket. Skivan innehåller ”musik från och inspirerad av” filmen ”8 mile” – historien om en blivande hiphopstjärnas kamp för att lämna all skit och smuts i Detroit och nå fram till? något annat. En historia som ligger nära Eminems egen verklighet, så nära att den utan tvekan kan kallas självbiografisk.

Marshall Mathers är som producent inblandad i rätt många spår på det här hopplöst splittrade och ojämna albumet. Polarna Obie Trice, 50 Cent och den, enligt envisa rykten, före detta flickvännen Taryn Manning får skina på egna spår. Fienderna Jay-Z och Nas gör två låtar som inte håller den höga klass som de skämt bort publiken med genom åren och veteranerna Rakim och Gang Starr levererar varsin banger.

Men det är när Eminem får vara ensam med mikrofonen som soundtracket blir oumbärligt, framför allt i titelspåret och i den enorma ”Lose yourself”.

”Lose yourself” är Eminems motsvarighet till Survivors ”Eye of the tiger”, fast bättre. Mycket bättre. Gitarriffet är mer white trash än husvagnsparkeringen som kväver huvudpersonen i ”8 mile”, och Eminem själv rappar med en intensitet som åter igen förvandlar honom till den viktigaste popartisten sen Kurt Cobain.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM