Med fokus på de stora frågorna

MUSIK

George Harrison

Brainwashed (pop)

George Harrison jobbade med den här plattan under de sista åren av sitt liv, men insåg att han inte skulle hinna slutföra arbetet. Så innan han dog i fjol bad han producenten och nära vännen Jeff Lynne att göra klart plattan. Vilket Lynne har gjort, tillsammans med Harrisons ende son, 24-årige Dhani Harrison.

Harrison sa till Lynne att han inte ville att albumet skulle låta för elegant och putsat, att låtarna skulle ha kvar den demokänsla de hade när Harrison lämnade dem.

Så blev, icke alldeles oväntat, inte riktigt fallet. Plattan har förvisso rattats med varsam hand, men Lynne-signaturen är tydlig och det är definitivt ingen speciellt ”rå” platta.

Kanske är det synd, kanske har Lynne rätt i att låtarna förtjänade en mer producerad inramning, för här saknas sannerligen inte låtar.

De stora frågorna har alltid stått i fokus hos Harrison, och att livet och döden är centrala ämnen här förvånar knappast. ”I’m a living proof of all life’s contradictions”, som han konstaterar i fina ”Pisces fish”.

Men ”Brainwashed” är allt annat än en dyster, mörk och bitter skiva. Tvärtom. De akustiska sångerna är klarsynta och inte sällan med den där speciella Harrison-fyndigheten.

Visst går det att hitta vissa mer kuriosaanstrukna moment, som versionen av gamla jazzstandarden ”The devil and the deep blue sea” eller söderhavsbluesen ”Rocking chair in Hawaii”.

Men den som gillat Harrison tidigare lär inte bli besviken på nummer som inledande ”Any day” (”if you don’t know where you’re going any road will take you there”) eller varma ”Stuck inside a cloud”.

Han verkar ha varit en bra kille, George. Glädjande nog fick han avsluta sin gärning med en bra platta också.

Håkan Steen