Sveriges intressantaste band

MUSIK

The Knife

Deep cuts (pop)

Hon hade rätt.

Hon, som vid en födelsedagsmiddag i söndags sa att The Knife är Sveriges just nu intressantaste band, visste vad hon talade om.

”Deep cuts”, syskonduon Karin och Olof Dreijers andra album, är det mest fantasifulla, egensinniga och klyftiga jag hört sedan Silverbullits ”Citizen bird”.

Attityden är förstås extremt modern – och ändå associerar jag främst till den überkreativa fasen av brittisk new wave anno 1979–1980.

Det är inte direkt så den här skruvade, både oroande och bedårande varianten av elektro och syntrock låter, men djärvheten, viljan att bryta mot varje konvention och de radikala sound- och rytmidealen har The Knife gemensam med namn som Pop Group och Cabaret Voltaire.

Bara det oljefatsljud som ständigt bryter isär de övriga klangerna?I love it. Så originellt, så obehagligt – och så snyggt.

Texterna är radikala de också – för att inte tala om Karin Dreijers sång. Hon experimenterar vilt med sin röst. Fuckar till och med upp den totalt några gånger. Antipatin kommer att vara total på sina håll. Men det hör till. De verkligt stora har alltid väckt kälkborgarnas avsky.

Tack för tipset, Lisa.

Lyssna

på spår från The Knifes nya platta

Per Bjurman