Tyvärr Fame, det här håller inte

MUSIK

TRANÅS

Om man tog sig en liten svängom...

Då kanske Fame skulle te sig som en vinnare också i det här formatet.

Men med lackskorna kvar hemma i garderoben känns det mest tragiskt att se att den hyllade schlagerduon en knapp vecka efter triumfen i Globen får stå och harva dansbandscovers på en folkparksscen.

Foto: MIKAEL FRITZON
ETT ROP PÅ HJÄLP Fames insats i Melodifestivalen var tveklöst i världsklass. Men när de ska bjuda på bred underhållning av dansbandskaraktär faller illusionen ihop som ett korthus. Kvar blir ett gäng halvlama covers, och man frågar sig om det här månne är ett rop på hjälp. Nej, skärpning Fame, vi vet att ni kan.

Att det måste bli så här med schlagervinnare.

Man ser dem glänsa i skenet från miljoner tv-apparater och intalar sig att vi här äntligen har nya, riktiga stjärnor under tillredning.

Men de vill smida medan järnet är varmt och formligen kastar sig ut på turné.

Det blir budget

Och så faller illusionen som ett korthus.

För ingen hinner tänka någon annan tanke än att publiken vill se dem.

Så det blir budget.

Det blir småtöntigt.

Det blir oproffsigt.

Fame, som i alla fall jag satte rätt stort hopp till efter uppvisningen i lördags, utgör dessvärre inget undantag.

Ingen riktig show

Bert Karlsson, duons mecenat, ringer innan och febrar om att jag inte får ta det här på för stort allvar för det här är bara dansbandsversionen av Fame och längre fram i vår blir det riktig show.

Må så vara.

Det är likafullt den här föreställningen de regerande schlagermästarna möter sin publik med under våren och potentiella konsertbesökare har rätt att få veta vad de överväger att betala för.

Halvlama covers

En serie halvlama covers i dansbandstakt.

Och de som kommer enkom för att dansa verkar i och för sig inte ha något särskilt att invända mot att de bara bjuds på dussinversioner av exempelvis ”Hooked on a feeling”, Elton Johns ”Sad song” och Carolas "Mitt i ett äventyr".

Men för dem som vill digga Fame är kvällen en enda lång, ointressant transportsträcka fram till avslutande ”Give me your love”.

Som Magnus och Jessica fortfarande gör väldigt bra, det erkännes. Det finns en väldig glöd i samspelet mellan dem i det numret.

Men det är allt det lilla det.

Ett rop på hjälp

I övrigt känns showen som ett rop på hjälp - någon måste hjälpa Fame att hitta styrsel och riktning och idéer.

Annars kommer vi alldeles för fort att kunna konstatera att det inte alls vara några nya stjärnor vi såg födas i Globen.

Bara ett nytt Blonde.

Fame

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM