Bo Kaspers Orkester

MUSIK

Vilka tror vi att vi är (pop,jazz)

Ibland är Bo Kaspers Orkester ett av Sveriges främsta soulband genom tiderna. Nej, det är en ingen överdrift. Precis som Moneybrother, Peter LeMarc och Ken Ring blickar gruppen bort mot den amerikanska musikhorisonten med lika fascinerade ögon.

Precis som dem importerar Bo Kaspers Orkester alltid hem en väldig jukebox från andra sidan Atlanten och placerar den mitt i studion inför varje ny skiva.

Skillnaden är att sångaren Bo Kasper , trummisen Fredrik Dahl , basisten Michael Malmgren och Mats Asplén på klaviatur ofta sätter in vinylsinglarna i en jazztradition som känns lika varm och svensk som Karl-Bertil Jonssons julafton.

När kvartetten är som bäst länkar de ihop en kedja av Hasse & Tages skillingtryck, Monica Zetterlund och Curtis Mayfield . Jag tänker framför allt på den gamla, fantastiska julvisan "Önskar dig en stilla natt". En låt som här får två värdiga efterföljare: "Allt är som förut" och smärtsamt vackra, valsmjuka "Bara för din skull".

Den första är en cover på Tom Waits och Kathleen Brennans "All the world is green". Midnattsballaden blåser djupblå cigarettrök rakt i lyssnarens ansikte. Det är inte bara en praktfull hyllning till en av orkesterns största förebilder. Genom att välja en rätt okänd låt från Waits senare produktion lyckas de också skapa en övertygande illusion om att det rör sig om ett tidigare outgivet Bo Kasper-original. Per "Texas" Johanssons saxofon är vemodigare än kvällens sista beställning.

Båda spåren är tyvärr ensamma om sin förtätade svärta. Resten saknar visserligen inte förtjänster, mycket beroende på att Bo Kaspers allt mer cyniska och uppgivna texter får den spegelblanka och stråkanstrukna popproduktionen att gå sönder.

Men i övrigt handlar det om ett hantverk som inte överträffar gruppens tidigare storsäljare. "Allt är som förut" och "Bara för din skull" är någonting annat. Något som bevisar att Bo Kaspers Orkester kan vara ett av Sveriges främsta soulband.

Ibland.

Markus Larsson