Ingen rår på Gang Starr

MUSIK
Foto: LARS SJÖGREN
Hiphopveteraner Gang Starr har tillräckligt med pondus för att stå emot nycker och förändringar. Här visar Guru tyngd. Tyvärr höll inte ljudet lika hög klass.

Det blir tydligare för varje ny skiva eller konsert:

Gang Starr är det enda hiphopnamnet som uppfunnit ett uttryck som tidens käftar inte rår på. Soundet har inte förändrats speciellt mycket sedan debuten "No more mr. nice guy" och fram till senaste skivan "The ownerz".

DJ Premier och Guru har alltid placerat sina låtar på ett fundament av beats som är hårdare än samtliga gator i New York och jazziga pianosamplingar. En grund som envist erhåller samma stora respekt år efter år, oavsett om den stora flugan för dagen heter Biggie Smalls, Jay-Z eller 50 Cent.

Räkna med pension

Alla som har ett någorlunda starkt hiphopintresse känner till Gang Starr. Det är inte konstigare än att en inbiten rockfanatiker har koll på Rolling Stones, The Band, The Clash eller David Bowie.

Gang Starr är förmodligen också de enda hiphopartisterna som kan se fram emot en hygglig pension - det vill säga en period där bandet ifråga kan fortsätta att släppa mediokra plattor och ändå överleva på gamla meriter.

Korta karriärer

Inom hiphop brukar det annars vara tvärtom. Genrens höga tempo och ständiga krav på förnyelse brukar snabbt dränka karriärer som hostar på tomgång.

Gruppen uppträder också med en pondus som är svår att rå på. Bara artister med minst två klassikerförklarade och stilbildande skivor i ryggen utstrålar en liknande tyngd.

Ljudet är bedrövligt.

Men Guru och Primo försvarar effektivt sin ställning som gubbhiphopens mest pålitliga veteraner.

Markus Larsson