Hundarna trivs på engelska

”Bergman Rock” är det bästa från de här musikerna på länge

MUSIK
Foto: martin lendeborg
Revolution på gång? Thomas har skippat skånskan.

Utmärkta Bergman Rock-

låten "Help the band" har cirkulerat ända sedan den sipprade ut på en promo för tre år sedan, så vi visste ju att Bob hund på engelska inte alls är en omöjlighet.

På den visade Thomas Öberg med rader som "I have never been to Woodstock, maybe I"m too old for punk rock" att han kunde skriva egensinnig rocklyrik även på andra språk än det egna.

Vad det däremot gick att tvivla på var om det verkligen skulle bli något, då tisslandet kring det här alter ego-bandet pågått i ganska många år nu.

Tvivlandet avbryts härmed. Bergman Rock är nu ibland oss, de är både Bob hund på engelska och något annat, och om ni, som jag, hade dubier kring senaste, lite fantasifattiga, Bob hund-singeln "Det där nya som skulle vara så bra" kan ni andas ut.

För Bergman Rock är riktigt bra. Ofta ännu friare i formen än Bob hund - dessa under lång tid och från många studior ihopsamlade inspelningar rymmer experiment med disco, dubreggae och filmsamplingar - och kanske inte lika rakt i ansiktet.

Men spela och spela, och känn explosiviteten i "No position", den närmast psykedeliska atmosfären i "Darkness for beginners" eller den rymdklingande melankolin i "My best fiend". Då hör ni att "Bergman Rock" inte bara är en av de mer säregna skivor som släppts i år. Den är det bästa från de här musikerna på länge och kanske, med lite tur, starten på en helt ny internationell karriär.

BERGMAN ROCK

Lyssna på Bergman Rock

Håkan Steen