Musik för januarimörkret

Foto: Karl-Fredrik von Hausswolff
Precis så här trist är det i januari.
MUSIK

Det här är kanske lite extra mycket till er som på senare år förälskat er i grupper som Coldplay och Travis. För det finns ju ett band för er hemma i Sverige också.

The Perishers från Umeå gör på sitt andra album popmusik lika stillsam, mjuk och tillgänglig, men med skarpare konturer och ett både vackrare och djupare vemod.

Om sångaren och låtskrivaren Ola Klüft själv inte gjort jämförelsen i pressreleasen hade jag nog aldrig ens tänkt tanken. Jag placerar hellre det här Umeå-bandets vintriga melodier någonstans mellan Red House Painters och de mer återhållna stunderna hos Ed Harcourt.

Men visst. På ”Let there be morning” har The Perishers faktiskt allt som krävs för att gå hem hos den stora publik som dyrkar den mjukare brittiska popen.

Precis som på två år gamla debuten ”From nothing to one” kan Klüfts texter ibland bli väl övertydliga, som i Sara Isaksson-duetten ”Pills”, men oftare hittar hans sparsamt formulerade tankar om relationer och vardagstristess helt rätt. Detta till en svit av låtar som lyckas skapa stor dynamik av små skiftningar, tack vare en livfull produktion och fint skulpterade melodier.

Om ni söker musik att ta er igenom det oändliga januarimörkret med är nummer som ”Weekends”, ”A reminder” och ”Nothing like you and I” precis vad ni behöver

The Perishers

Lyssna på The Perishers

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM