Livets soundtrack

Nashville- kollektivet Lambchops senaste alster förbluffar

MUSIK
Foto: emi
Lambchop är ett stort band – här är en liten del.

Lambchop

Aw cmon

No you cmon

City Slang/Virgin/Capitol

Pop

För en gångs skull: Nej! Det hade inte alls blivit bättre om man plockat ihop de bästa låtarna till en skiva. Dessa två album, som säljs tillsammans men ändå ska betraktas som två separata skivor, är strålande hela vägen. Och det är till stor del just mastigheten som gör det.

För Nashville-kollektivet Lambchop är ju inte bara ett stort band sett till antalet medlemmar. De är ett stort band på alla sätt. Deras musikaliska vision måste få ta plats för att verkligen blomma ut.

Skivorna funkar utmärkt att lyssna på var för sig, men det är när man plöjer dem efter varandra och tillåter sig att sjunka riktigt djupt in i Kurt Wagners hjärnvindlingar och hans vänners sinnligt smakfulla soulcountryjazzrockfolkvärld som musiken verkligen drabbar.

Lambchop har alltid haft ett brett register, men om förrförra albumet "Nixon" tog den orkestrerade " Curtis Mayfield i americanaland"-trippen till sin spets och förra plattan "Is a woman" blev en mer avskalad reaktion på den är de här två skivorna båda delar, hela tiden.

Möjligen är "Aw cmon" lite mer eftertänksam och "No you cmon" kanske aningen mer partybenägen. Men främst är det här ett smått häpnadsväckande inspirationsflöde, där kasten mellan djupt sårbar blues och rent trams, mellan nikotinmurrig pratsång och melodiskt falsettwailande, mellan rostiga rockriff och softa lounge rytmer, i Lambchops coolt harmoniska inramning låter som soundtracket till ditt liv vilken dag som helst.

Några låtar är instrumentala, en heter "Shang a dang dang" och låter ungefär så, en handlar om basisten i Eagles, en annan om Steve McQueen och en tredje om Wagners cigarettändare. Men det finns, som alltid, mycket mer under ytan.

Lyssna på Lambchop

Håkan Steen