Norah höjer aldrig rösten

Jones glider fram och tillbaka mellan jazz, soul och country

MUSIK

Norah Jones är en osannolik framgång. Hon gör musik som brukar omfamnas av några entusiaster och deras närmaste vänner. Låtarna är så lågmälda att de inte lyckas blåsa ut ljusen på den vuxna middagsbjudningens födelsedagstårta.

Bara faktumet att Norah Jones ger ut sina skivor på jazzetiketten Blue Note visar hur lite gemensamt hon har med de andra jättarna på dagens popscen. Blue Note var och är en av jazzmusikens viktigaste skivbolag, men med tiden har etiketten, precis som jazz över huvud taget, i stort sett förvandlats till ett forum för finsmakare. Ändå sålde hennes debutalbum, ”Come away with me”, i över tio miljoner exemplar.

Om världen spetsar öronen och lyssnar lika noggrant som för två år sedan kommer även ”Feels like home” att bli en miljonsuccé.

Precis som förut låter det som att Norah Jones tar med sig alla sina älskade countryskivor från uppväxten och collegetiden i Texas och smyger sig in bakvägen på en jazzklubb i New York.

Gäster som Levon Helm och Garth Hudson från The Band samt Dolly Parton ställer sig runt hennes piano. De spelar och sjunger Norahs egna ballader och några välvalda covers. Höjdpunkten är en alldeles, alldeles underbar version av Tom Waits och Kathleen Brennans ”The long way home”.

Ingen i Norah Jones sällskap verkar bry sig om att de har chansen att fånga hela världens uppmärksamhet – volymen är så låg att den bara når ut till stolarna och borden längst framme vid scenkanten.

Norah glider själv som vanligt fram och tillbaka mellan jazz, soul och country utan minsta ansträngning och nästan utan att det går att uppfatta de subtila skiftningarna. Djupet och enkelheten – hennes minsta gemensamma nämnare och röda tråd – hör dock hemma i bluesmusikens gamla tradition.

Hon påminner därför allt mer om den brittiska sångerskan Sade. Sade är den enda bluesartist som lyckats fånga en lika stor och bred publik i modern tid.

Med lika små medel och utan att höja på rösten.

Norah Jones

Lyssna på Norah Jones

Markus Larsson