Han ska rädda rappen

Hiphop 2004 handlar inte bara om horor och cash

Foto: universal
Kayne på språng.
MUSIK

Mannen som fått i uppdrag att rädda rappen år 2004 gillar att klä sig i björndräkt, kommer från Chicago och heter Kanye West.

De senaste åren har han försökt göra hiphopen mer soulig genom varma produktioner på låtar som Jay-Z:s "Encore", Talib Kwelis "Get by" och Alicia Keys "You don"t know my name". Numera äger han halva Billboard och säger själv att "har du en hit i USA i dag är det antingen jag eller The Neptunes som gjort den".

Kanye har alltså alla förutsättningar att bli 2004 års Pharrell Williams. Alla rappare måste ju vara polare med honom eftersom han ger dem hits. Men till skillnad från Pharrell så har Kanye faktiskt något att säga.

Han kallar sig "the first nigga with a Benz and a backpack" och är således lika efterlängtad av snubbarna med dreads och ryggsäck som längtar efter en ny KRS-One, som av småttingarna som tycker att Fabulous är söt.

Han kompenserar sitt halvdana flow med fantastiska texter. I stället för klyschigt machoskryt och gangstafantasier beskriver Kanye det riktiga, svarta Amerika i dag, med en humor lika träffsäker som en Chris Rock-oneliner och ett hjärta som blöder för att göra livet i gettot lite mer uthärdligt.

Det är vackra, hoppfulla berättelser om att vägra acceptera sitt öde. Han rappar om mamma som spelar på lotto för att hon är trött på kalla, blåsiga, farliga Chicago och vill flytta hem till Södern, han rappar om cynismen som styr hiphopindustrin och hoppas sprida lite optimism med sin egen framgångssaga: "I ain"t play the hand I was dealt, I changed my cards/I prayed to the skies and changed my stars" . Och han gör årets bästa singel i "Slow Jamz", en enda lång hyllning till 80-talets soulballader.

Jag skulle kunna citera en rad från varenda låt på "The college dropout".

Men det är enklare att du lyssnar själv och slipper gå omkring och tro att hiphop 2004 bara handlar om horor och cash.

Tre andra hiphop-artister som går mot strömmen

Andre 3000

Har gjort fantastisk, excentrisk hiphop med Outkast i tio år, och blommade till slut ut i den förvirrade, ojämna, men bitvis briljanta "The Love Below"i fjol.

Pharrell Williams

Han har definierat hur kommersiell hiphop låter, men han har också tänjt på gränserna mellan rock, electro och hiphop med egna gruppen N.E.R.D..

Mos Def

Rapparen fortsätter envetet rappa om rasism och rättvisa, samtidigt som han expereminterar med ett halvdussin sidoprojekt - gör just nu ett jazzalbum samt spelar med ett funkrockband.

Kanye West

Lyssna på Kanye West

Martin Gelin