Det här är en triumf!

Peter Jöback har blivit en riktig artist

MUSIK
Foto: SONY MUSIC
Ute ur garderoben och bättre än någonsin!

Peter Jöback

Det här är platsen

Columbia/Sony

Pop

Det är ett farligt gungfly att ge sig ut på. Att som musikalstjärna kasta sig in i en hård och skoningslös popbransch där det inte räcker med en klockren röst, danssteg, scennärvaro och rätt image.

En bransch där man måste skaffa sig en trovärdighet, ett alibi som säger att man klarar av att vara personlig och ärlig utan att bli pretentiös och smörig, där meriterna på musikalscenen inte betyder någonting längre. Det som räknas är om man kan sudda ut allt det där som får kritikertår att krulla sig och lyckas bli en "riktig artist".

Långt ifrån alla klarar av det, men med "Det här är platsen" gör Peter Jöback det med bravur.

Det här är dock inte bara en triumf för Jöback. Det är minst lika mycket gitarristen och producenten Lars Halapis förtjänst att Jöbacks första svenska popplatta inte kantrat åt något håll. Tillsammans med Mauro Scocco, som här gjort briljanta poptexter av Jöbacks livshistorier, och låtskrivarduon Niclas Frisk/Andreas Mattsson har Halapi nu förvandlat Peter Jöback från musikalkille till en artist med en nyfunnen säkerhet, som utstrålar lika mycket integritet som känslan av att det är helt okej att visa sitt innersta.

Här finns "Gör det nu", Mauros bästa göra slut-sång sen "Försent", "Mellan en far och en son", som varsamt berättar historien om Jöbacks far, och "Ingen skyldighet" - som så klart handlar om Jöbacks numera offentliggjorda hemlighet.

För det är väl ingen som undgått att han numera är ute ur garderoben.

Och bortsett från att det var ett beslut jag applåderar och respekterar av den enkla anledningen att alla har rätt att vara sig själva, så är jag övertygad om att Jöback blivit en betydligt bättre artist på köpet.

Lyssna på Peter Jöback

Cecilia Lundblad