Upplyftande!

På "Augustibrev" står de goda melodierna i kö

MUSIK

Alf

Augustibrev

Dolores/Virgin/Capital

Pop

Äntligen, på flera sätt.

Jag hörde låten "Mitt i Malmö city" tidigt i fjol, på samlingsplattan "Who will buy these wonderful evils". Och blev väldigt glad, för här var någon som gjorde taggig Modern Lovers-pop fast på skånska, med en enkel men väldigt drabbande text och en melodi som var klistrig på rätt sätt.

Det visade sig att Alf, som artisten hette, också hette Håkan Åkesson och kom från skånska Abbekås men nu bodde i Stockholm och var samme Åkesson som 1997 gjorde ett rätt sympatiskt men förbisett album med powerpopbandet Mutts.

"Mitt i Malmö city" släpptes på singel och följdes av den nästan ännu bättre "Ser bara moln". När jag dessutom kom över en demo med ytterligare två topplåtar, den både sprittande och träffande Stockholmsskildringen "Gröna linjen" - mig veterligen den första låten med ordet "SoFo" i - och den lika tänkvärda som refrängstarka "Hoppar högt och faller hårt", insåg jag att landet begåvats med en ny, angelägen popröst.

På "Augustibrev" finns alla de låtarna, plus sex till, och de är samtliga skäl att lyssna.

Alf är skarpsynt som en Olle Ljungström minus det reklambyråsmarta, öppenhjärtig som en Nisse Hellberg och emotionell som en laddad Ulf Stureson.

Det här är högst traditionell pop, men goda melodier har aldrig någon ålder och på "Augustibrev" står de i kö. Ofta nästan inställsamt direkta, men befriande tilltufsade av en skramlig gitarr.

Att Jonas Lundqvist och Kalle von Hall från Bad Cash Quartet varit med och producerat känns naturligt, för även om Alf är några år äldre än dem är det samma sorts hjärta som dunkar hos honom.

Av vemod som ibland gränsar till desperation men ändå lyckas se ett litet ljus någonstans i fjärran.

Av den aldrig döende känslan av utanförskap, som i skeva bluesen "Bli som ni".

Av den ständiga rädslan för slentrian och missade chanser, som i "Känslan du har", albumets kanske allra bästa spår.

Det är väldigt länge sedan jag hörde en lika upplyftande svensk popdebut som "Augustibrev".

Lyssna på Alf

Håkan Steen