Milda makter Madonna

Aftonbladets Per Bjurman om turnépremiären i Los Angeles: ”Bland det bästa jag har sett”

Foto: ap
EN SHOW SOM SLÅR ALLT Under två timmar hinner Madonna kritisera sin egen president, religioner och sexuella tabun. Ändå är det scenbygget, ljusshowen och inte minst musiken som övertygar mest.
MUSIK

LOS ANGELES

Vi får sex, vi får religion och vi får flammande anti-krigsbudskap.

Men den stora chocken är ändå att Madonna är så fruktansvärt bra.

Långa stunder slår den här uppseendeväckande showen allt annat jag sett – visuellt såväl som musikaliskt.

Det känns lite frustrerande att rapporterna från den här oförglömliga premiärkvällen i ett knökat The Forum – Kings och Lakers ärevördiga gamla hemmaarena – i så liten utsträckning kommer att handla om musiken och själva showen.

Särskilt här i USA lär medierna fokusera helt på det förment skandalösa i superstjärnans budskap.

Men hon inbjuder å andra sidan till det också.

Kritiserar kriget

Den nyblivna kabbalisten – kabbalism är en modern religion/filosofi med förbryllande stor dragningskraft på amerikanska celebriteter – gör processen kort med traditionella religioner, messar med sexuella tabun och demonstrerar mot kriget i Irak.

Då blir det med automatik liv i det här landet.

Särskilt inblandningen i den inflammerade debatten om Irak-kriget är känslig. Madonna uttalar sig inte direkt mot sin president, men andemeningen är ändå tydlig.

Bilderna som visas till ”American life” och den oväntade, men välfunna, versionen av John Lennons ”Imagine” – företrädesvis på döda soldater och sönderskjutna barn – skulle kunna göra Djingis khan till pacifist.

De är mycket obehagliga – och de kommer att debatteras.

Mästerlig scen

Personligen har jag likafullt andra bilder på näthinnan när jag kör hem genom den täta kvällstrafiken i ruffiga Inglewood.

Jag tänker på dansnumren, ljusshowen, det helt mästerliga – och obegripligt avancerade – scenbygget och de fenomenala, mobila videoskärmarna.

Som visuell upplevelse slår Madonna modell 2004 faktiskt allt jag sett tidigare – Rolling Stones, Kraftwerk och Kiss inkluderade.

Detaljerna återfinns i låtlistan här intill, men låt mig bara säga att hon med just videoskärmarna – som hela tiden rör sig runt i olika formationer och bildar nya, sensationella scenmiljöer – skriver ett nytt kapitel i underhållningshistorien.

Föreställningens stora överraskning är dock dess musikaliska kvaliteter.

Redan under ”Drowned”-turnén för tre år sedan iscensatte Material Girl en spektakulär scenshow, men det fanns bara undantagsvis riktig spets i de genomgående nyare sånger hon framförde då.

Nu, när hon blandar nyheter och klassiker i en aptitlig mix, har musiken plötsligt samma svikt i steget som ”Magic” Johnson brukade ha i den här arenan.

Alltså, ”Like a prayer”... herregud. Just där och då tycker jag att det är det bästa jag någonsin hört live. Det svänger så det gör ont – och sexton tusen på Forums läktare går helt bananas.

Starta kampanj

Men även materialet från senaste albumet – som jag tog som bekräftelse på att Madonna var slut som artist – har nerv, glöd och feeling.

Som det ser ut just nu får ni tyvärr ta er till London eller Paris i augusti om ni vill se den enastående Reinvent-konserten.

Men kampanjen för en svensk spelning börjar nu.

Thomas Johansson, Ema-bossen, måste göra allt som står i hans makt för att lösa det.

Sverige förtjänar att få se Madonna i sitt livs form.

Madonna

Per Bjurman