Så här var konserten – låt för låt

MUSIK

1. The beast within (intro)

Suggestivt intro som helt utspelas på två stora videoskärmar längst fram på sceen.

2. Vogue

Videoskärmarna glider elegant isär och Madonna, i viktoriansk utstyrsel, kommer farande. Dansare i likadana kläder ansluter. En serie nya videoskärmar glider in från olika håll och förvandlar hela scenen till en tavla. Det är sensationellt snyggt. Tung version av låten.

3. Nobody knows me

Madonna ensam på scenen, i vars främre del ett långt löpband plötsligt börjar rulla. På det utför stjärnan en uppsättning utmanande danser medan hon så att säga introducerar sig för publiken.

4. Frozen

Madonna uppe på avsatser som rest sig ur scengolvet på bägge flankerna. Lena Philipssons omtalade holmgångar med mikrofonstativet liknar plötsligt Unga Örnar-kabaret. Här visar hon också att hon faktiskt KAN sjunga.

5. American life

Kriget bryter ut i Los Angeles. Medan fasansfulla bilder från krigen pumpas på videoskärmarna fälls en jättelik, extra scenanläggning ner från takt, över publikhavet - händelsevis precis där jag sitter. Så snart har jag Madonna och ett dussintal dansare - alla iklädda militäruniformer - precis ovanför mitt huvud. Det är helt galet - och lysande.

6. Express yourself

Striderna fortsätter med en marsch-artad version av den här mäktiga klassikern. Madonna och dansare med vapen i hand!

7. Burning up

Sångerskan hänger på sig gitarren och gör en udda rockversion av oväntad sång från allra första albumet. Tempot går ner en aning, trots allsång.

8. Material girl

I samma slags tappning som den föregående, men en mycket roligare låt. Madonna har kul med den.

9. Hollywood

Ett mellanspel med dansare i avancerade akrobatik-övningar samt en skateboard-åkare (!) på en stor ramp som utan förvarning träder fram ur fonden.

10. Hanky panky

Madonna och de kvinnliga dansarna i ett gammaldags korsett-nummer à la cabaret. Snyggt, men låten är rolig snarare än bra.

11. Deeper and deeper

Sensuell och innerlig "Erotica"-karamell. Återigen sjunger hon enastående.

12. Die another day

Ett slags erotisk tango-tagning med alla dansare på scen. Mycket flirtande med de särskilt utvalda fans som placerats i så kallad pits - i själva scenen.

13. Lament

Det är till den här onödiga musikal-spektaklet Madonna "avrättas" i en elektrisk stol, som hissas upp genom golvet. Riktigt varför förstår man aldrig, men det har med kristendom och kabbalism att göra.

14. Bedtime story

Dansare svingar sig i luften i gungor medan Madonna, brakande vacker, sjunger från videoskärmarna.

15. Nothing fails

Madonna på sidan av scenen sjungande en djupt känd version. Samtidigt glider de två stora skärmarna ihop och "stänger" scenen igen.

16. Don"t tell me

Scenen "öppnas" igen och plötsligt står bandet, som hela tiden funnits i bakgrunden, mitt på scenen. Som för att markera att musiken nu ska bli mer central. Det låter så.

17. Like a prayer

Bland det absolut bästa jag hört live, överlägsen till och med det grymma originalet. Det svänger så det svartnar för ögonen.

18. Mother and father

En liten antiklimax efter "Prayer", men bra ändå, trots det fåniga rap-partiet.

19. Imagine

Oväntad - och oväntat bra i lätt elektronisk kostym. John Lennons klassiker passar perfekt i den här inramningen. Ohyggliga bilder visas återigen på skärmarna och Madonna lyckas klämma fram en tår. Ska hon göra det varje kväll?

20. Into the groove

Börjar med att en kille kommer in och blåser säckpipa! Sedan följer hela ensemblen i kiltar, låten inleds och Los Angeles välter. Fruktansvärt bra.

21. Papa don"t preach

Rak, effektiv tappning till vilken både Madonna och några av dansarna tar på sig T-shirts med texten "Kabbalists do it better".

22. Crazy for you

Bejublat nummer sångerskan tillägnar de fans som varit henne trogna i 20 år.

23. Music

Makalöst nummer. Hela scenen dränks i neon, nya trappavsatser reser sig ur golvet och dansnumren trotsar alla beskrivningar.

24. Holiday

Dundrande dansfest. Den vådliga konstruktionen fälls återigen ner från taket och ännu gång har jag Madonna i huvudet. Allt avslutas med ett blinkande budskap på alla de suveräna bildskärmarna: Reinvent yourself.

Per Bjurman