Smått fantastiskt

Unik soul av spoken word, hiphop och jazz

MUSIK

JILL SCOTT

Beautifully human: Words and sounds vol. 2

Foto: Sony
Jill Scotts soul hämtar näring från 70-talets stoltaste soulsystrar.

Jill Scotts andra studioskiva är en mer sympatisk version av den centrala introduktionsvideon i filmklassikern "Donnie Darko". I vilken Patrik Swayzes dubiöse rollfigur har svaret på alla svåra frågor: erkänn din rädsla och fruktan, sluta tänka negativa tankar och resten av ditt liv kommer att ha en lika positivt laddad karma som Phoebe Buffay i "Vänner".

Jill Scott ser sina skivor som en förlängning av sig själv och hon har tydligen aldrig mått bättre. Skivan innehåller bland annat flera bidrag till den växande låt sviten om maken Lyzell.

Scott sjunger att hon är beredd att göra allt för sin man. Proppa honom full med kycklingvingar och ge honom pengar - hon är inte ens rädd för att vara hans hora. Inget som en bortamatch kan erbjuda lockar. Allt är bättre och mer spännande hemma.

Hon värderar sitt liv som om det var av guld. Hon förespråkar trohet och och humanism och systerskap och broderskap och inga diamanter i världen kan vinna hennes hjärta.

Till och med i spåren där mörkare undertoner bolmar upp mellan raderna - det gängrelaterade dödsfallet i "Rasool", det självbiografiska familjedramat "Family reunion" och det öppna brevet till George W Bush i "My petition" - lyser hennes förälskade livssyn igenom som den gulaste solen på en SMHI-karta. Den som nästan kräver att småaktig svartsjuka, våldsamma uppbrott och sorg ska smycka betydelsefulla soulsinglar får lyssna på någon annan.

Men så länge Jill Scott ljudsätter sina filosofier och tankar med en lika stark och bred Philadelphia-soul som på debuten finns det ingen anledning att stänga av skivan. Det är soul som hämtar näring från 1970-talets stoltaste soulsystrar och som inte ser någon skillnad mellan spoken word, hiphop och jazz.

Det låter smått fantastiskt och unikt.

Jill Scott är 33 år gammal och kommer från norra Philadelphia. Hon har tidigare släppt två skivor med långa och krångliga titlar: "Who is Jill Scott?: Words and sounds vol.1" och "Experience: Jill Scott 826+". Hon har medverkat i filmer och tv-serier och släpper snart en poesisamling. Hennes största inspiration och musikaliska förebild heter Prince.

- Han är så begåvad, sexig, kunnig och oförutsebar. Att jag är hans förband i USA känns overkligt, säger Jill Scott.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM