Hiphopens Darth Vader

KEN RING & TOMMY TEE

MUSIK

2 legender utan pengar (hiphop)

Ken Ring

Istället för den sedvanliga biografin på ett A4-ark skickar bolaget ut en tecknad intervju där Rocky träffar Ken. Ken liknar en ödla från tv-serien "V" och Rocky påminner om, tja, Martin Kellerman.

  Ken lägger snabbt ut texten om sitt liv. Exempelvis att han hellre spelar in och marknadsför sina skivor själv. Han får mer cash på det sättet. Ken säger också att han brukar ringa upp dem som beställer hans plattor från nätet. Mest för att slippa betala portot för paket som aldrig hämtas ut eller inte kommer fram till rätt adress.

  Han berättar om sina två barn, om kungahusskandalen och andra svarta tidningsrubriker. Om hur han stämt tidningar för förtal, svårigheterna med att ta sig in i USA när alla papper är fulla av prickar och fängelsedomar, att han varit torsk på kokain, producerat Redman och D12 och att han fortfarande känner sig "fucking bojkottad" i Sverige.

  Det är i all sin uppriktiga enkelhet en av de bästa intervjuerna som gjorts med Ken. Och efter sista serierutan är det bara att trycka in cd-skivan i stereon och lyssna på fortsättningen.

  "2 legender utan pengar" är inspelad i Norge med den norska producenten Tommy Tee. Ken tar sig på pungen redan i första låten och tillägnar internerna på Kumla, Hall och Kronoberg skivan.

  Han hinner också leka kurragömma med sina barn. Under tiden försöker Tommy Tee göra musiken lika oklippt och rå som rimmen och melodierna.

  Ken släpper aldrig en dålig skiva. När det gäller den svenska hiphopens mörka sida är han fortfarande en sorts Darth Vader från Hässelby.

  Men låtarna lyckas aldrig riktigt bli lika rafflande och sensationella som mediebilden av Sveriges största drama queen.

  Ken är trots allt mer underhållande som seriefigur än som artist.

  Det bästa sättet att hålla koll på Ken är hemsidan www.barabazz.com. Där finns ett chatforum, en kommande topplista och mp3:or som går att ladda ner gratis ("Vart e du" med Ken och D12 till exempel). Fansen får lyssna och rösta på Kens nya låtar och i stort sett bestämma hur nästa skiva ska låta. Den tecknade intervjun med Sveriges bad boy finns att läsa i det första numret av "Rocky magasin".

Markus Larsson