Maria McKee är tillbaka – på riktigt

Smärtsamt mäktiga ballader

MUSIK

MARIA McKEE

Peddlin’ dreams (rock)

(ELEVEN THIRTY/ BONNIER AMIGO)

När Maria McKee för ganska exakt två år sedan återvände till scenerna med det egenutgivna albumet ”High dive” var det efter sju år av tystnad på skiva. McKee sjöng som vanligt så känslosamt att man inte visste vart man skulle ta vägen, men den lite klumpiga musikalrockiga formen som dominerade flera spår och viss brist på redigering splittrade intrycket.

Här skalar Los Angeles-sångerskan i stället av och återvänder till det folkrockiga uttryck som hon lyfte till stjärnorna på sina två första soloalbum.

”Peddlin’ dreams” hör inte till vårens lyckligare skivor, men definitivt till de mest gripande. ”Turn away” och ”Drowned and died” är smärtsamt mäktiga ballader i samma division som gamla ”Panic beach”. ”Season of the fair” är graciöst skuren bitterljuv folkpop. Att skivan även rymmer fantastiska versioner av både Neil Youngs ”Barstool blues” och Nancy Wilsons stilfulla 60-talshit ”(You don’t know) How glad I am” säger en del om den här artistens helt unika bredd. Nu vågar vi nog påstå att Maria McKee är tillbaka, på riktigt

Håkan Steen