Omvälvande varm anarki

Just nu känns all annan musik onödig och feg

MUSIK

The Tough Alliance

The new school (pop)

Vissa säger att The Tough Alliance borde ha lagt av efter sin första singel. Och med tanke på duons misantropiska inställning till rockauktoriteter och pophistoriska regler skulle det ha varit en perfekt avslutning på en lysande karriär. Musik som exploderar i presens har en förmåga att rosta väldigt fort – men inget brukar komma ikapp en fantastisk debutsingel.

TTA var dock inte färdiga efter ”Make it happen”. De fortsatte bara att peppra alla som orkade lyssna med provocerade briljanta poplåtar. På debutalbumet drar de fram som en berusad tvåmansarmé på Avenyn i Göteborg, beväpnade med slagträn, klassiska slagord – ”take no heroes, only inspiration” – en begagnad dator och ett överflöd av elektroniskt laddade melodier.

Som bäst är deras varma anarki lika omvälvande som ett Broder Daniel i videon till ”Cadillac”. Och just nu, tisdagen den 26 april klockan 10.56, känns nästan all annan musik onödig och feg. Om jag sedan reviderar den åsikten redan i morgon har TTA ändå fyllt sin funktion.

Markus Larsson