Sympatisk Ruth i tuff konkurrens

Elin Ruth Sigvardsson har mognat

MUSIK

A fiction (pop)

Elin Sigvardsson lägger med sitt tredje album till ett Ruth i namnet för att bättre synka ihop sin svenska karriär med sin internationella, där hon redan har hetat Ruth ett tag.

Den Mönsterås-bördiga sångerskan vill nå ut på allvar nu och det här är hennes utan tvekan mest mogna och självsäkra samling sånger.

Men hon är inte direkt ensam i världen om att sy ihop ett sound med trådar från både countryrock och singer-songwriter-pop, dessutom med siktet tydligt inställt på radiospelningar.

USA är fullt av röster som Sheryl Crow och Aimee Mann och i Sverige har inte minst Nina Persson allt oftare hamnat ungefär här, både solo och med Cardigans.

Jämförelsen med Persson är svår att undvika, för Sigvardssons röst odlar en liknande mix av syrlig nordisk coolhet och rödgråten bräcklighet.

Hon känns dock inte riktigt lika personlig i tilltalet, trots insiktsfull lyrik om kärlek som vinglar och vittrar sönder.

Ofta är ”A fiction” en väldigt sympatisk platta, inte minst i det skönt karga öppningsnumret ”The war” och den sirliga Magnus Carlson-duetten ”Saviour”.

Men om ambitionen är större än att ta ytterligare några kliv fram på den svenska scenen tillåter jag mig att tvivla en smula på möjligheterna.

Bästa spår: ”It’s a shame”.

Håkan Steen