I väntan på Håkan Hellström

Lykke Lis musik är elektronisk tonårsblues som glänser som ett modemagasin

MUSIK

Youth novels (pop)

Letar du efter svensk pops epicentrum?

Två månader innan Håkan Hellström släpper sin nya skiva?

I så fall kommer du – om du har rätt karta och kompass – att hamna mitt i Lykke Lis debutalbum.

Åtminstone just nu, mot slutet av januari 2008.

Lykke Li är 21 år gammal och kommer från Stockholm. Hon har tidigare gett ut den omtalade ep:n ”Little bit” på egna bolaget LL Recordings.

På ”Youth novels”, som delvis är inspelad i New York, samarbetar hon med producenten Björn Yttling från Peter Bjorn And John. Musiken är elektronisk tonårsblues som glänser som ett modemagasin.

Det är svårt att sätta en etikett på Lykke Lis avskalade rytmer. I låten ”Dance dance dance” verkar det till exempel som att någon spelar bordtennis i studion.

Tankarna går dock ofta till den anglofila blandningen av pop och dub som St Etienne presenterade på albumet ”So tough”. Eller ännu hellre till bortglömda popgruppen One Dove och sångerskan Dot Allison.

Det tysta utrymmet mellan pianot, trummaskinerna och ljudeffekterna är kanske musikens viktigaste instrument. Det skänker låtarna en rymd och atmosfär som påminner om dubreggae.

Vilket kanske inte är så konstigt. Det ligger i släkten. Lykke Li är dotter till Johan Zachrisson – också känd som Zilverzurfarn från reggaebandet Dag Vag.

Men framför allt lyckas Lykke Li vara originell och cool utan att anstränga sig.

Bästa spår: ”Breaking it up”.

Markus Larsson