Sympatiskt och mycket träffsäkert

Bo Kaspers Orkesters musik ber inte om ursäkt för sig

Foto: ROBERT HENRIKSSON
Bo Sundström i Bo Kaspers Orkester.
MUSIK

8 (pop)

Efter 60-talsnostalgisk jazzpop, 70-talsorganisk soulpop och aningen stökigare rockpop landar Bo Kaspers Orkester på sitt åttonde album i en slags finstilt mogenpop som både vill hänga kvar vid det den kommer ifrån och låta modern.

Det är som vanligt gediget välspelad musik, betydligt mer behaglig än skev men alltför stilsäker och påläst för att bli slick.

Musik som inte ber om ursäkt för sig. Det här är en skiva av, och troligen för, 40-åringar i medelklassen. Sånger om livskrisproblematik, vardagskärlekens vedermödor och den ständigt lite hårdare jakten på ny gnista.

Hyllning till Hellström

Det händer att det blir precis sådär ljumt och tråksansat som Bo Kaspers ofta skylls för att vara hela tiden. Men inte minst Bo Sundströms texter lyckas den här gången ovanligt bra med att sätta träffande, enkla ord på situationer som många kollegor nog skulle tycka är för små för att skriva om.

Det är sympatiskt. Likaså att Sundström gör en låt som ”Tack för konserten (din jävel)”. För ett band som Bo Kaspers är det givetvis att öppna målet att bekänna avund för en begåvad yngre kollega som Håkan Hellström.

Men Bo Sundstöm gör det, och dessutom med kärlek. Det finns ett mod i det som är värt åtminstone en liten applåd.

Bästa spår: ”Så lätt”.