Bomull och krom

till Jackson Brownes senaste

MUSIK

Time the conquerer (rock)

Foto: AP
Fåniga drömmar Det blir pekoral när Jackson Browne drömmer sig bort på en i övrigt ojämn skiva.

Hoppet lever alltid att Jackson Browne ska hitta tillbaka till melodierna och balladerna som han odlade vid poolerna i Laurel Canyon på 70-talet.

Vissa har kallat ”Time the conquerer” för den bästa skivan han gjort på 20 år. Men förutom en handfull spår – ”Off of wonderland”, ”Just say yeah” och ”The drums of war” – är ljudet egentligen det enda som på allvar påminner om när Browne var legend och skrev låtar som ”In the shape of a heart” eller ”Lawyers in love”. Produktionen är hela tiden en perfekt blandning av bomull och krom.

Men här finns också dikeskörningen ”Where were you” – en nio minuter lång kreditkortsblues om sakernas tillstånd som bara de medvetna miljonärerna i The Eagles kan överträffa när de är som allra sämst.

Och här finns framför allt pekoralet ”Going down to Cuba”, där Browne drömmer upp en fånig bild av den kommunistiska diktaturen.

Han vill resa till ett land där flickorna har blommor i håret och rytmen aldrig slutar. Kanske se en sovjetisk växellåda i en amerikansk Chevrolet. Och äta glass.

Bästa spår: ”Just say yeah”.