Snart tar han över världen

Kanye West skapar märkliga, syntiga och sorgsna poplåtar om brustna hjärtan

MUSIK

808s & Heartbreak (pop)

Han är älskad av alla. Publiken, radio och tv, artisterna, modevärlden, kritikerna och varenda kotte avgudar Kanye West. Så varför riskera att reta upp allihop genom en platta helt utan de basiga beats, varma samplingar och hittiga refänger som han är så bra på? Och dessutom falsksjunga alla låtar genom ett autotune-filter? För att han kan, för att han är galen och, framför allt, för att Kanye West inte nöjer sig.

Att vara en av världens största hiphopproducenter i det dolda räckte inte, så han släppte egna album och rappade fast ingen tyckte han kunde. Det räckte inte att bara bli nominerad till musikvideopriser, så när Justice snuvade Kanye på en vinst stormade han scenen. Ett vanligt Rolling Stone-omslag räckte inte heller, så han poserade som Jesus. Och när statens insatser efter Katrina inte räckte, så sa Kanye precis vad han tyckte inför miljontals tittare i direktsänd tv.

Självklart nöjer sig inte Kanye West med världsherravälde, så han skapar märkliga, syntiga och sorgsna poplåtar om brustna hjärtan. Blinkningar åt triphop, en cover på Tears For Fears gamla ”Memories fade” till minne av sin mamma och flera elektroniska varianter på Coldplays melodier. Allt till rytmen av maffiga taiko-trummor.

Jag vet inte än om ”808s & Heartbreak” är mästerlig, eller ens jättebra, och jag är osäker på om plattan tänjer på några musikaliska gränser. Komponenterna han använder sig av har folk använt förr, fast med mindre pondus. Men det spelar ingen roll. Musiken kändes ny för Kanye West, så han gjorde den. Den stora frågan är: Vad händer nu? Ska han lansera sig själv i rymden? Sikta på presidentvalet 2012? Släppa en countryplatta? Antagligen alla ovanstående och några storslagna grejer till.

Jenny Seth

ARTIKELN HANDLAR OM