Eldkvarns kyrka har alltid öppet

Plura skriver kortare och mer distinkta låtar

MUSIK

Hunger hotell (rock)

Eldkvarns musik är så bra att den är värd att stjäla.

När jag var fattig tonåring bytte jag prislappar på gruppens box ”Den långa färden” i ett snabbköp. Kassörskan märkte ingenting. Jag betalade 49,50 för en box som egentligen kostade en bra bit över 400 kronor.

Jag hade inte ett gram dåligt samvete heller. Musiken var alldeles för viktig.

”Den långa färden” släpptes 1991 och sammanfattade bandets första 20 år. Och från de 20 åren var det lätt att bryta loss Eldkvarns absoluta formtopp. Den bestod av följande tre skivor: ”Utanför lagen”, ”Himmelska dagar” och ”Kungarna från Broadway”.

Ingen trodde då, allra minst jag, att Östergötlands The Band nånsin skulle kunna överträffa eller åtminstone tangera den trilogin. Artister har ofta bara ett kreativt crescendo som överskuggar allt som hände före och efter.

Men i och med ”Hunger hotell” har Eldkvarn lyckats göra något unikt. Sviten ”Atlantis”, ”Svart blogg ” och ”Hunger hotell” är bland det starkaste de gjort. Det är som att Bruce Springsteen nu skulle ge ut tre album som var lika omtumlande som ”Born to run”, ”Darkness on the edge of town” och ”The river”, vilket aldrig kommer att hända.

Det som binder ihop Eldkvarns tre senaste skivor är Jari Haapalainen. Han har producerat allihop.

På ”Hunger hotell” tvingade han Plura att skriva kortare, mer distinkta låtar. Skivan innehåller därför ingen lång novell som ”Blues för Bodil Malmsten” eller ”Fulla för kärlekens skull”. Musikens energi ligger betydligt närmare den gamla skivan ”Musik för miljonärer”.

Men i grund och botten handlar det, som vanligt, om melodier som känns så självklara att de verkar vara en del av vårt DNA. Det handlar om texter som skänker samma tröst och värme som kyrkklockor. Det handlar om poprefränger och nattballader som tar emot dig när du faller, som blir ett hem när din värld rasar samman.

Att Eldkvarn med jämna mellanrum spelar i kyrkor är givetvis en logisk utveckling av deras karriär. Gruppens musik är en sorts gospel som med åren byggt upp en egen kyrka.

Den håller öppet dygnet runt. Och du är alltid välkommen in.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM