Provocerande och poänglöst

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Madonna ger skivköparna fingret med skåpmaten ”Celebration”.
MUSIK

Madonna – Celebration (deluxe edition) (pop)

Betyget säger inget om musiken.

Det är första gången som Madonna släpper en samling med låtar från hela karriären sen ”The immaculate collection”. Sentida samlingar – ”Something to remember”, ”GHV2” – har bara täckt in valda delar och vissa år av popstjärnans diskografi.

”Celebration” finns i två versioner – en enkel-cd med 18 låtar samt en dubbel-cd med 36 spår. Och själva låtar­na, som Madonna valt ut tillsammans med sina fans, är i många fall oklanderliga. Det är pophistoria med samma tyngd och klass som ABBA och Michael Jackson.

Däremot börjar såna här samlingar att kännas poäng­lösa och omoderna. Före den digitala revolutionen och iTunes och Spotify skulle båda versionerna av ”Celebration” ha varit två välkomna alternativ. Åtminstone för alla som vill ha sin idols största och mest kända singlar samlade på ett ställe. Då kunde det vara en dyr och tidskrävande procedur att själv köpa eller låna originalskivorna och spela in sina favoritlåtar på, säg, ett kassettband.

Men nu?

Den som redan äger allt med Madonna kan enkelt köpa samlingens två nyskrivna bagateller – disco­nostalgin ”Celebration” och Lil’ Wayne-samarbetet ”Revolver” – på iTunes för 24 kronor och strunta i resten. Andra kan sätta samman en egen spellista på Spotify alldeles gratis.

I det sista fallet kan man dessutom byta ut de blekaste stunderna på ”Celebration” mot betydligt bättre och viktigare spår som av nån anledning saknas. ”Erotica” och ”Hollywood” skulle i mitt fall fimpas direkt och ersättas av ”Oh father”. Eller ”Like it or not”. Eller balladerna ”Spanish eyes” och ”Nothing fails”.

Eftersom ”The immaculate collection” inte säljs på några legala betalsajter blir den enda förtjänsten med ”Celebration” i princip att låtarna ”Justify my love”, ”Vogue” och ”Into the groove” blir tillgängliga digitalt.

I övrigt får publiken inget extra. Inte ens en booklet med nyskrivna liner notes. Och det som kunde ha varit ett bra bonusmaterial – Madonnas musikvideor – säljs separat på dvd.

I dag måste fysiska samlingar och boxar vara betydligt mer genomarbetade och ambitiösa, både vad gäller förpackning och innehåll.

”Celebration” är bara ett slött sätt att ta runt 200 kronor i betalt för en plastbit.

ARTIKELN HANDLAR OM