Rihanna har fallit för rockfrestelsen

Rated R (POP)

MUSIK

I videon till ”Russian roulette” blir Rihanna påkörd, skjuten och inlåst i en cell för att slutligen drunkna. En hint om att nya albumet kanske inte är bubbelgumsrosa.

Den 8 februari i år ställde stjärnan in sitt planerade framträdande på Grammy Awards. Bara några timmar innan galan lämnade Chris Brown sin dåvarande flickvän ensam i en hyrbil med sprucken läpp, blåtira och bitmärken. En månad senare dömdes han för misshandel.

”Rated R” är Rihannas fjärde album och kommer för alltid ses som hennes kommentar till attacken. Det är oundvikligt att inte leta efter referenser till det som hänt i låttitlar, texter och omslag.

Barbados-tjejen Robyn Fenty har under sina få år som Rihanna genomgått en total transformation. Tonåringen i stora lockar, guldglittrig topp och baggy jeans från ”Pon de replay” är borta. Nykomlingen har blivit en världsstjärna med kaxigt kort hår, en vass sexig look och med smak för extremt mode.

Hon visade redan 2007 med förra albumet att hon var en ”Good girl gone bad” och utvecklingen mot en smutsigare Rihanna-värld fortsätter. ”Rated R”, som passande nog fått en parental advisory-etikett, är så långt från dancehalldebuten ”Music of the sun” man kan komma.

I skivkonvolutets bilder spinner man vidare på den morbida estetiken som känns igen från videon till ”Disturbia”. En avklädd Rihanna med hårda kajallinjer och djävulshorn är invirad i taggtråd och badar bland nakna barbiedockor.

Som alltid är det svårt att följa upp en megahit, särskilt en så monumental som ”Umbrella”. Tyvärr väljer Rihanna inte Aaliyah-hållet när hon vill uttrycka sin mörka sida. Hon tar den enkla, men dödsdömda, vägen: rock.

Redan när vid låttiteln ”Rock star 101” fattar man. Att Slash är med bekräftar alla misstankar. Elgitarrer har ingenting i pop-r’n’b att göra. Till och med favoritproducenten The-Dream, känd för sina superluftiga synthmattor, har fallit för frestelsen. Även på vad som kunde blivit Rihannas ”Halo”, pianoballaden ”Fire bomb”, har man smygit in otygen.

Årets händelser gör det svårt att se förbi texterna och fokusera på musiken, men det kanske är lika bra. Rihannas gälla polypröst var redan irriterande. Gnisslande gitarrer gör inte saken bättre.

Bästa spår: ”Rude boy”.

FAKTA

BONUS

Även om det är de balladälskande norrmännen i Stargate som producerat kan man höra lite av det karibiska arvet.

Visste du att Rihanna både hann med att bli skönhetsmiss och göra militärtjänst på Barbados innan hon flyttade till USA som 16-åring?

Lyssna också på... Pinks ”Funhouse” för mer elgitarrsrockig pop, ballader och girl power som fått sig en törn.

ARTIKELN HANDLAR OM