Familjen drar åt många olika håll

Familjen – Mänskligheten

Foto: MARTA THISNER
Johan T Karlsson har många gäster på nya skivan. Bland andra två Kent-medlemmar.
MUSIK

POP/DANS ”It began in Hässleholm”.

Mänskligheten må ha sin vagga i södra Afrika men ”Mänskligheten” kan spåras till norra Skåne. Inledningsspåret är en blinkning till Chemical Brothers gamla klubbhit ”It began in Afrika” men också en bokstavlig förklaring till varifrån Familjen kommer. Johan T Karlsson växte upp i den lilla militärstaden och samma ort fostrade Andreas Tilliander, som ju är en del av akten live.

Göingemyllan måste vara speciell. Den elektroniska musik som härstammar därifrån låter inte som något annat i Sverige. Sättet den ogenerat breda dialekten används i Familjens låtar liknar såklart Wilmer X, Bob Hunds och Timbuktus nästan trotsigt stolta sång- och rapskånska. Men annars har Karlssons synthiga musik väldigt lite att göra med sina landskapsmäns.

När genombrottssingeln ”Det snurrar i min skalle” smög sig in i medvetandet via bloggar, klubbar och till slut radio för några år sen kändes den som en frisk fläkt. Familjen lyckades på debuten förena modern dansmusik, hitrefränger och svenska texter på ett sätt som få gjort förut och förkroppsligade det sena 00-talets indietechno.

Uppföljaren ekar av debutalbumets sound men drar åt lite fler olika håll.

Ninsun Polis gästande soulröst får två av spåren att kännas som 90-talets tidiga dansmusik. Och gitarrspel från Sami Sirviö tillsammans med trummor och tamburin på singeln ”När planeterna stannat” gör den popskramligare än någon av de gamla hittarna.

Apropå Kent (även Martin Sköld dyker upp på ett par låtar) så anas en korsbefruktning. Familjen var förband åt giganterna våren 2008 och det känns som att deras melankoliskt dansanta sound på ”Röd” har ett och annat att göra med skåningen. Åtminstone kan man tänka sig en och annan Detroit- och Depeche Mode-diskussion på turnébussen.

”Mänskligheten” känns varken lika ny eller direkt som ”Det snurrar i min skalle” gjorde när den kom. Men Familjen fortsätter vara en egensinnig angelägenhet för alla som är intresserade av bra pop.