Den omedelbara poplyckan saknas

Foto: STEVE GULLICK
skönt skirt sound The Magic Numbers svävar friare och lösare på nya plattan.
MUSIK

POP Ett av de säkraste tecknen på att en låt är riktigt bra är att den känns välbekant första gången man hör den. Andra gången låter den ofta redan som en klassiker.

Väldigt många låtar kändes så på The Magic Numbers självbetitlade debutalbum 2005, nästan lika många på uppföljaren ”Those the brokes” året därpå.

Albumen bjöd på genuint välskriven popmusik som var alldeles för trygg i sig själv för att ens försöka maskera vilka Fleetwood Mac-, Beach Boys- och T he Mamas & The Papas-dominerade delar av skivhyllan som den kom ifrån.

Det var väldigt svårt att inte falla pladask på stället för de två långhåriga syskon­paren från London och deras varma, vänliga popmusik. Direkthet var ett nyckelord i förhållandet till The Magic Numbers.

Efter fyra år av familjebildande, diverse sidoprojekt och lite semester är bandet tillbaka på skiva. Och den här gången får vi lyssna lite mer för att låtarna ska hoppa upp och slänga sig i famnen.

The runaway” svävar friare och lösare än tidigare skivor, stämningarna vill vara lite modernare och melodierna är inte ­lika okonstlat tidlösa.

Det är inte nödvändigtvis något negativt. Och självklart vill inte The Magic Numbers göra samma skiva en gång till, fyra år senare.

Romeo Stodart skriver ömsint och sant om kärlekens alla sidor och två av de starkaste låtarna – ”Why did you call” och ”Throwing my heart away” – lyfts inte minst av att Angela Gannon och Michele Stodart står vid mikrofonen. Jag tycker dessutom verkligen om den skira skönheten i soundet, särskilt studio­räven Robert Kirbys stråkarrangemang som blev de sista han gjorde innan han gick bort i fjol.

Ändå är det svårt att bli riktigt lika omtumlad som av de två första albumen. Ibland kryper känslan på att Romeo Stodart och isländske medproducenten Valgeir Sigurðsson gömmer svagare melodier bakom mer utmanande produktion.

Jag inser att The Magic Numbers vill vidare men kan inte låta bli att sakna känslan av omedelbar poplycka.

Förhoppningsvis mognar den fram med tiden.

FAKTA

The Magic Numbers - The runaway

Heavenly/Bonnier Amigo

BÄSTA SPÅR: ”A start with no ending”. Men sina i sammanhanget ganska ruffiga gitarrer knappast representativ för albumet, men ändå. Ljuvliga ooh-ooh-ooh-körer.

VISSTE DU ATT: Sverigevännerna The Magic Numbers har i nu­läget chockerande nog bara en konsert bokad här: KB i Malmö 20 oktober. Håll tummarna för fler.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Bandet har startat Magic Transistor Radio, en charmig hemkörd radioshow där de spelar favoritlåtar. Ni hittar den via Itunes Store eller här .