Tivoligodis från popkonstlolita

Foto: AP
Hälften faller platt Hiten ”California gurls” är bra, men hälften av låtarna på Katy Perrys skiva faller platt.
MUSIK

POP/ROCK På omslaget ligger en naken Katy Perry inbäddad i ett rosa sockervaddsmoln, första upplagan av hennes nya cd doftar också som det fluffiga tivoligodiset. Det är två år sen den tjejkyssande brunetten dök upp i musikvärldens medvetande. Sen ”I kissed a girl” har 26-åriga Perry har odlat sin image till max med en flickig kitschestetik och tydliga sexanspelningar.

Läppglans med körsbärssmak, färgglada fruktklänningar i vintagestil, luggklippta peruker och klistrig pop bildar en gulligt vampig seriefigur. En blandning mellan Betty Boop och Bettie Page, Mimmi Pigg och Madonna. Inte särskilt förvånande gör Perry nästa år sin filmdebut som rösten till Smurfina, smurfbyns enda kvinnliga invånare, i en animerad film om de blå småttingarna.

Men Katy Perry har inte alltid spelat den uppskruvade rollen som popkonstlolita. Båda föräldrarna är pastorer och gav sin dotter en strikt kristen uppväxt. Under sitt dopnamn Katy Hudson släppte hon som städad sjuttonåring sin allra första platta, ett självbetitlat gospelrockalbum som aldrig slog. Efter flytten till Los Angeles skippades snart helyllelooken och kyrkomusiken.

”Girls just wanna have fun”-attityden från genombrottsalbumet ”One of the boys” betonas ännu tydligare på ”Teenage dream” och i synnerhet på förstasingeln. Soliga sommarlåten ”California gurls” som skrevs som ett strandvänligt västkustsvar till Jay-Z:s ”Empire state of mind”, är nästan en pastisch på hyllningslåtar till Kalifornien och solstatens tjejer med blinkningar till både Beach Boys och 2Pac. Superhittig USA-pop när den är som bäst.

Man har samlat ett riktigt stjärncrew: Max Martin, Stargate, Dr. Luke (skaparen av moderna powerpop-klassiker som Kelly Clarksons ”Since u been gone”, Pinks ”U + ur hand” och Perrys tidigare hits) och Gregg Wells, producenten bakom OneRepublics ”Apologize”. Men trots ett extremt välrenommerat team faller minst hälften av låtarna platt.

För att använda samma Beach Boys-rad som Snoop lånat i hiten: Jag önskar att alla kunde vara ”California gurls”.

FAKTA

Katy Perry

Teenage dream

Capitol/EMI

Bästa spår: Sommarplågan ”California gurls”, pumpiga stråkdiscolåten ”Firework” och avslutande balladen ”Not like the movies”.

Visste du att... Katy Perry­ är tillsammans med brittiske komikern Russell Brand? Den ökänt rumlande skådisen friade i december förra året.

Lyssna också på: Kylie Minogues senaste album ”Aphrodite” för lite snyggare pop från en mer sympatisk stjärna.