Sympatisk Ruth i tuff konkurrens

Elin Ruth Sigvardsson har mognat

Foto: Warner
MUSIK

A fiction (pop)

Elin Sigvardsson lägger med sitt tredje album till ett Ruth i namnet för att bättre synka ihop sin svenska karriär med sin internationella, där hon redan har hetat Ruth ett tag.

Den Mönsterås-bördiga sångerskan vill nå ut på allvar nu och det här är hennes utan tvekan mest mogna och självsäkra samling sånger.

Men hon är inte direkt ensam i världen om att sy ihop ett sound med trådar från både countryrock och singer-songwriter-pop, dessutom med siktet tydligt inställt på radiospelningar.

USA är fullt av röster som Sheryl Crow och Aimee Mann och i Sverige har inte minst Nina Persson allt oftare hamnat ungefär här, både solo och med Cardigans .

Jämförelsen med Persson är svår att undvika, för Sigvardssons röst odlar en liknande mix av syrlig nordisk coolhet och rödgråten bräcklighet.

Hon känns dock inte riktigt lika personlig i tilltalet, trots insiktsfull lyrik om kärlek som vinglar och vittrar sönder.

Ofta är ”A fiction” en väldigt sympatisk platta, inte minst i det skönt karga öppningsnumret ”The war” och den sirliga Magnus Carlson -duetten ”Saviour”.

Men om ambitionen är större än att ta ytterligare några kliv fram på den svenska scenen tillåter jag mig att tvivla en smula på möjligheterna.

Bästa spår: ”It’s a shame”.