TV4-pop med stor potential


Taylor Swift - Speak now

Foto: Foto: MATT SAYLES /AP
som en facebook-profil Taylor Swift är inte rädd för att blotta sig.
MUSIK

POP Taylor Alison Swift säger att hennes skivor lika gärna hade kunnat vara hennes egna dagboksanteckningar.

20-åringen från Wyomissing, Pennsylvania, har aldrig varit rädd för att blotta sig i rampljuset.

Hennes tredje album är därför omringad av spekulationer, gissningar och skvaller.

Fansen tror bland annat att ”Back to december” är ett offentligt förlåt till skådespelaren Taylor Lautner, den unge varulven med de reklamvita tänderna i ”Twilight”.

De flesta som hittills recenserat skivan är också övertygade om att ”Dear John” är en uppgörelse med artisten John Mayer.

”Don’t you think 19 is too young to be played by your dark twisted games, when I loved you so?” sjunger Taylor Swift. Orden är kladdiga av bitterhet och ilska. På drygt sex minuter växer tonårsstjärnan upp och blir en mogen countryartist.

Taylor Swift fångar tidsandan i sin musik genom att vara lika transparent och personlig och här och nu som en Facebook-profil.

I USA tror branschen att ”Speak now” ska sälja över en miljon exemplar på en vecka. Nåt liknande har inte hänt på två och ett halvt år. Och enligt Nielsen Soundscan har ingen sålt fler digitala downloads än Taylor Swift (28 miljoner stycken).

Hennes popularitet är lätt att förstå.

Swift är en lyckad crossover mellan Katy Perrys kulörta teen pop och Nashvilles friktionsfria countrysound. Hon tilltalar både den unga publiken som köper biobiljetter till ”Hannah Montana” och äldre tittare som fastnar framför Country Music Awards. Två scener som, om man lägger ihop dem, bildar en enorm marknad.

Vissa stunder är så kalkylerat lättsmälta och mainstream och TV4 att de hade passat Fredrik Reinfeldts imbecilla musiksmak.

Men det finns stor potential i Swifts genreöverskridande känsla för omedelbara melodier som vägrar se nån skillnad mellan pop, rock och country.

Ibland känns det som att det endast är ett telefonsamtal mellan ”Speak now” och ett album som kan mäta sig med de musikaliska storasystrarna i Dixie Chicks.

Hon behöver bara slå rätt nummer och få tag på producenten Rick Rubin.

ARTIKELN HANDLAR OM