Lättlyssnat vemod


Cee Lo Green
– The Lady killer

MUSIK
Foto: Foto: NICLAS RYBERG
Glöm ”fuck” som har blivit ”forget”.

SOUL/POP Den 19 augusti släppte Cee Lo sin låt ”Fuck you!” på Youtube. Tydligen är svordomar fortfarande kittlande, särskilt i klämmiga refränger, för efter bara 48 timmar hade videon över en miljon visningar. Och singeln gick strax därefter rakt in på englandslistans första plats.

Under 90-talet var Goodie Mob Atlanta-gruppen som tillsammans med Outkast banade väg för dirty south-hiphopens stora genombrott. Cee Lo lämnade senare kvartetten, men trots hans multitalang och att han alltid varit minst lika flamboyant som Andre 3000 hamnade solokarriären lite i skuggan av Outkasts framgångar.

Men tillsammans med Danger Mouse lossnade det. Även om Cee Lo hade varit en hiphoplegend förut, så var det 2006, med Gnarls Barkley-singeln ”Crazy” och albumet ”St Elsewhere”, som den stora massan upptäckte hans själfulla röst.

På första soloplattan efter duons succé fortsätter Cee Lo att utveckla sin mest radiovänliga sida med det varma Motown-inspirerade retrosound som funkat så bra för Amy Winehouse och Duffy. Melodiös feelgood-pop samsas fint med pampig blås- och pianosoul. Lättlyssnat, men som tur är med stråk av svärta och vemod som väger upp allt det hurtiga.

Nyskapande? Nja, men i alla fall en perfekt julklapp till föräldrar och andra äldre släktingar. Särskilt som ”Fuck you” döpts om till censurerade albumversionen ”Forget you”.

ARTIKELN HANDLAR OM