Tove doftar Robyn


Tove Styrke - Tove Styrke

MUSIK

POP Låt oss först enas om en sak. Man är inte artist för att man kan waila sig igenom Whitney Houstons samlade verk. Bra, då kan vi gå vidare.

Till Tove Styrke. När hon i veckan valde musik i P3:s ”Musikguiden” bjöds vi på så skilda saker som The Knife, Canned Heat och Evert Taube. Observera: inte en enda sång signerad Bon Jovi eller Lenny Kravitz.

Och fjolårets ”Idol”-trea är inte bara välsignad med en i sammanhanget intressant musiksmak. Hon har även fått låtskrivarhjälp av Lykke Li, Janne Kask från Lake Heartbeat och Adam Olénius från Shout Out Louds samt producenten Patrik Berger, med Robyn på meritlistan.

På pappret låter det lite som en laboration så matematiskt välplanerat att den inte kan gå fel. Lite så är det också. Men utan Tove Styrkes personlighet och integritet hade hon behövt fallskärmsavtal som ”Let’s dance” och ”Stjärnor på is” för att inte karriären skulle sjunka som en finlandsfärja lagom till advent.

I stället har hon en ursvensk elektronisk popmusik med melodier som inte ber om ursäkt för att de breder ut sig bortom närsynta indie-ideal samtidigt som de aldrig kan kategoriseras som radioskval.

Parallellen till Robyn är oundviklig. Men att vår just nu starkast lysande internationella popstjärna inspirerar unga artister är bara logiskt och någonting vi får vänja oss vid. Och det är naturligtvis alltid att föredra framför Bon Jovi.

BÄSTA SPÅR: ”Chaos”.

ARTIKELN HANDLAR OM