Rihanna är redo att partaja igen


Rihanna - Loud

MUSIK

POP/R’N’B Snart två år har gått sen den där ödesdigra kvällen, strax före den amerikanska Grammygalan, då Rihanna lämnades blåslagen i en bil av dåvarande pojkvännen Chris Brown. Med risk för att läsa in för mycket av verkligheten i ett verk så verkade förra plattan, ”Rated R”, vara en reaktion på det som hänt. Mörka teman och ilska kantade texterna och ylande gitarrer hade tagit sig in i popen.

”Loud” signalerar på alla sätt att det är dags att vända blad.

Djävulshornen, taggtråden och de nakna Barbie-dockorna från det silvergråa ”Rated R”-konvolutet har bytts mot rosor fotade med softad lins. Ut med hårda kajalstreck, svart läder och kort mohawkfrisyr, in med röda läppar, knypplad vit klänning och mjuka lockar.

Tack och lov är också nästan allt gitarrgnissel borta och Stargate, melodigenierna från vårt grannland i väst, har fått fritt spelrum att göra det de är allra bäst på: hittig pop. Både mäktiga danspopsingeln ”Only girl (in the world)”, som redan intagit topplistorna, och kommande singeln ”What’s my name?” med gästande Drake är perfekta Rihanna-anthems.

Och om man ska tro de nya texterna så är ”RiRi” redo att leva livet igen.

Eller i alla fall peppad på att festa och ligga runt. ”Sex in the air, I don’t care, I love the smell of it”, konstaterar hon redan på öppningslåten ”S&M” och långsamma stripplåten ”Skin” spinner vidare på samma tema. ”Cheers (drink to that)” är en hederlig supalåt, en hyllning till helgen och uppmaning att höja glasen eftersom livet är för kort för att sitta hemma och vara miserabel.

Som vanligt är Rihanna allra bäst när hon kombinerar popen med sitt karibiska arv. Som på ”Raining men” (som förutom titeln och hitpotentialen inte har någonting med The Weather Girls låt att göra). Nicki Minaj och låtens barnramserefräng ger plattan en välbehövlig dos lekfullhet.

Som sagt, man kan fortsätta att tolka in Rihannas liv även i hennes nya låtar, eller så kan man bara låta dem vara ett ganska underhållande popalbum. För det är just vad ”Loud” är.

FAKTA

➕➕➕ Loud

Def Jam/Universal

BONUS:

Bästa spår: ”What’s my name?”. Med Stargates produktion, Drake på rap, en klistrig brygga och ännu hittigare refräng är det svårt att misslyckas.

Visste du att... Rihanna gör sin filmdebut som rymdofficer i sci-fi-rullen ”Battleship” 2012? Alexander Skarsgård och Liam Neeson är några av hennes motspelare.

Lyssna också på: Kelis ”Flesh tone”. Ytterligare en kvinna som lämnat ilska och skit bakom sig med ett partyalbum.

ARTIKELN HANDLAR OM