En vacker, mörk & skruvad skiva


Kanye West - My beautiful dark twisted fantasy

MUSIK

HIPHOP Enligt Freud har vi alla ett ”jag”, ett ”det” och ett ”överjag”. Detet är våra sexuella och aggressiva impulser, överjaget har koll på sociala normer och jaget försöker medla mellan de två.

Kanske har Kanye West läst psykologiläxan, kanske inte. Med sitt femte album gör han hur som helst en grandios djupdykning i sitt eget psyke. Ett mörkt, skruvat och vackert ställe, precis som titeln avslöjar.

På det omtalade originalomslaget (nu förpassat till konvolutets insida) porträtterar konstnären George Condo groteskt en naken West som gränslas av en bevingad armlös kvinna. I låtarna gräver West i sin hjärnas mörkaste skrymslen och blottar sitt hedonistiska ID. En man förblindad av pengar, kändisskap och sina drifter.

“You’ve been putting up with my shit just way too long”

Det är en självrannsakande West som hörs på låten “Runaway”, där refrängen är en ironisk skål till alla skitstövlar inklusive honom själv. Från att förut mest ha blåst upp sin förträfflighet sticker han nu hål på egot och brottas med sina dåliga sidor, sin moral och ångesten de framkallar.

Visserligen fortfarande (med rätta) övertygad om sin genialitet men med tankar kring maktmissbruk, narcissism och hur man egentligen bör leva.

Musiken, bombastisk och stolt men också sorgsen och atmosfärisk, är lika nyanserad som Kanyes nya självbild. Dragkampen mellan begär och samvete, hybris och ödmjukhet speglas i storslagna hiphopbeats, vocoderindie, vackra soulsamplingar, melankoliska mellanspel och lån från King Crimson, Bon Iver och Aphex Twin. Flippat men konsekvent. Svårtillgängligt ibland, men också hittigt. Den späckade gästlistan och fylliga arrangemang med stråkar, piano och blås får all annan musik just nu att låta som ratade demos.

Kanye West får orättvist mycket skit för sina utspel och divafasoner. Visst är han ett odrägligt as ibland, men ingen annan bästsäljande artist lyckas granska sig själv lika hårt genom ett ambitiöst, komplext och modernt album.

ARTIKELN HANDLAR OM