Nya skivan är ojämn – men ger mersmak


Orup - Född i november

MUSIK

POP När musiktidningen Sonic firade tioårsjubileum i veckan klev Orup upp på scenen och gjorde en briljant version av Pet Shop Boys ”Suburbia”.

Utan Neil Tennant och Chris Lowe hade inte Orup varit samma artist i dag. Den brittiska popduon spökar i allt den belevade dandyn från Stockholm gjort.

Om jag inte minns fel tycker Orup också att Pet Shop Boys ”Left to my own devices” från 1988 är tidernas bästa poplåt. ”Left to my own devices” är producerad av Trevor Horn, som på 80-talet var världsmästare på bombastisk disco.

Orup är omsorgsfull

Horns produktioner för Pet Shop Boys verkar vara en sorts ritning för arrangemangen på ”Född i november”. Ute i marginalen finns även små anteckningar som kan spåras till Michael B Tretow och ABBA.

Orup har lagt ner månader på att få vartenda spår att låta rätt. Texterna har vännen och kollegan Johan Kinde från Lustans Lakejer tagit hand om. Han har skrivit alla utom tre.

Som bäst hade ”Född i november” kunnat vara ett soundtrack till tv-serien ”Våra vänners liv” på SVT. Det handlar om en vuxen mans gråa och sorgsna livskriser.

Ojämn finish

Det finns otaliga rockalbum med samma tema. Här är den stora behållningen att Kindes sentimentala historier ofta rörs ner i en mycket orupeisk cocktail av P4-pop och disco.

Orup ramar in albumet med två av de bästa och mest storslagna låtarna han hittills skrivit, inledande ”Cigarettminut” och avslutande ”Ett annorlunda liv”. Två hörnstenar som får resten av låtmaterialet att krympa i jämförelse.

Men trots skivans ojämna finish väcker musiken samtidigt förhoppningar om att det inte dröjer fyra år till nästa soloalbum.

Bästa spår: Grandiosa schlagersymfonin ”Cigarettminut”.

ARTIKELN HANDLAR OM