Svalt och smakfullt

Så många får Sarah Dawn Finers ”Sanningen kommer om natten”

Foto: Johan Rheborg
Sarah Dawn Finer gräver där hon står.
MUSIK

SOULPOP Att Sarah Dawn Finer gör ett soulalbum på svenska med Mauro Scocco som låtskrivarkumpan är fullständigt logiskt. ”Sarah för mig är en bluessångerska. Definitivt mer Macy Gray än Celine Dion”, har Mauro sagt.

Sanningen är att hon är båda. I Melodifestivalen har hon gjort både neo-soul och Titanic-ballad. Skulle någon sätta en balalajka i händerna på 31-åringen och be henne göra ett polka-album, skulle hon med säkerhet bemästra rollen. Den typen av artist är hon, på gott och ont.

Temat här är, alltsom­oftast, olycklig kärlek. Och är det någon som har en fil kand i ämnet är det ju Herr Scocco. Han vet så väl hur han ska gå den enklaste vägen till hjärtats sentimentalaste kammare.

”Sanningen kommer om natten” är snygg, sval och smakfull. Men samtidigt lika temperamentsfull som en latte macchiato-färgad fondvägg. 

Albumet tar sig bara ur sin säkerhetszon på ”Stockholm om natten” med gästvers från rapparen Näääk.

Men Sarah Dawn Finer gräver där hon står och hennes fjärde album är det mest personliga hon spelat in. Fingrarna korsade för att hon stannar där – två trappor upp vid sitt piano i Vasastan – på tryggt avstånd från hissar och hårfläktar. 

Bästa spår: ”Vasastan”.

FAKTA

Sarah Dawn Finer

Sanningen kommer om natten

Roxy Recordings/Universal