Ansiktets musik är inget att skämta om

Så många får ”#DENNYARNBMANNEN”

MUSIK

R’N’B/POp Sovrummet är sen länge r’n’b:ns favoritlokal och scenen för minst hälften av Ansiktets låtar. Men på ”#DENNYARNBMANNEN” ser rollerna annorlunda ut. Det undergivna låt-jaget får stå ut med rätt mycket. Tjejen han ligger med ropar andra killars namn och är så hårdhänt att han måste gå till en kiropraktiker. När Ansiktet-mannen hittar sin flickvän i säng med någon annan byter han lakanen och ”låtsas som inget hänt”. Både explicit och implicit målas det upp en bild av en undergiven kille med komplex och tillkortakommanden. Sängkammarens moderna antihjälte. En figur man sällan hittar i r’n’b-texter, som oftare är fyllda av sexuell hybris och skryt. Även om tjejen i sammanhanget beskrivs som egoistisk och bossig, på gränsen till sadistisk, så är det befriande hur Erik Nordström och Herbert Munkhammar leker med mansrollen i genren.

Deras kärlek till R. Kelly är uppenbar, både när det kommer till sound och de hisnande metaforerna och liknelserna. Precis som sin idol jobbar Ansiktet hårt med att bygga hela låtar (och album) kring ett tema. Kellz jämför sig själv och sin tjej med djur på ”The Zoo”, för att ta ett exempel, gör henne ”våt som en regnskog”, liknar sex vid ”Jurassic Park” och utser sig själv till en ”sex-a-saurus”, medan Ansiktet låter handlingen på ”NPRPT” (kort för naprapat) kretsa helt kring sjukgymnastiken efter våldsamt sex och får ”akupunktur för sina inre smärtor”.

Det är kul, men den skämtsamma tonen står samtidigt i vägen för vad Ansiktets musik skulle kunna vara. Det är förståeligt varför duon känner sig tvungna att skämta, men synd att de stora känslorna, som ändå är en av r’n’b:ns starkaste komponenter, får stå tillbaka för smarta spex. Även om Ansiktet hamnar närmare The Lonely Islands pastischer på typisk R. Kelly-r’n’b, snarare än till exempel The-Dreams hyllningar till densamma, så är det ändå ljuvligt att höra produktionerna och soundet.

Äntligen lever vi i en tid när svenska radiopopstjärnor omfamnar den moderna (i alla fall för några år sen…) r’n’b:ns melodistruktur, basiga beats och mäktiga synthmattor och influeras av underskattade artister som T-Pain­ och Ciara.

FAKTA

Ansiktet

#DENNYARNBMANNEN

Svenska Inspelningar/Universal

FAKTA

Bästa spår: När svartsjukan får bubbla upp till ytan på ”Någon annan” blixtrar Ansiktet till på riktigt. Detta är något så ovanligt som, och inget mindre än, en modern svensk r’n’b-klassiker. Briljant.

Lyssna också på: Fira International R. Kelly Day (om du lovar att fira Internationella Kvinnodagen dubbelt…) med R. Kellys album ”Double up” från 2007, en garanterad Ansiktet-favorit.

Visste du att: Erik Nordström också sjunger i Lilla Sällskapet och att Herbert Munkhammar även hörs i Maskinen? Kanske dags att mynta ett samlingsnamn för Uppsalagänget som dominerar Popsverige just nu?