Håkan Hellströms nya kan vara en blivande klassiker

Håkan Steen recenserar nya singeln ”Det kommer aldrig va över för mig”

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Håkan Hellström.
MUSIK

POP ”En pojke från förr är tillbaks igen”, sjunger Håkan Hellström på sin nya singel, tillika titellåt på kommande albumet som släpps 17 april.

Håkan fyller 39 om en knapp månad och beskriver sig själv som ”ett tappat självförtroende”.

Den artist som utan tvekan hör till det här landets mest älskade de senaste 13 åren fortsätter gatan fram med ett orosmoln över huvudet. ”Parkbänken är aldrig långt borta”. ”Alla vill se dig dala nu, Håkan Hellström”. ”Håkan, du var bättre förr”.

För han har det i sig. Livet må vara annorlunda i dag, men Håkan Hellström känner sig fortfarande, på väldigt många sätt, som samma person. Som när han var 16 och ”en storm från ingenstans” eller 24 och ”bara en liten gnista, bara ett ord” räckte för att ”sätta eld på en skog”.

Ett steg vidare

Samtidigt är han fortfarande den ändlöst hoppfulla romantikern, det kommer heller aldrig vara över.

Och som så många gånger förr hos Håkan är det den kollisionen mellan tro och tvivel som får det han gör att kännas så mycket mer än det mesta.

Musikaliskt är nya singeln möjligen en liten indikation på ett nytt spår, med ”Klubbland”-synthar och postpunkiga elgitarrer, men låten känns lika mycket som ett steg vidare från ”För en lång lång tid” på ”Försent för Edelweiss”.

Precis som den är ”Det kommer aldrig va över för mig” i all sin melankoliska storslagenhet en låt som smyger sig på och vecklar ut sitt fulla djup först efter ganska många lyssningar.

Det är sånt som brukar indikera klassikerkvaliteter.
 

”Det kommer aldrig va över för mig” släpps onsdag 13 mars

FAKTA

Håkan Hellström

Det kommer aldrig va över för mig

Stranded/Universal