Depeche anno 2013 träffsäkert moderna

Så många får Delta machine

Foto: Nikolai Jakobsen
bångstyrigt styrkebevis Depeche Mode visar att de fortfarande är högst relevanta.
MUSIK

SYNTHPOP Det ligger möjligen i sakens ­natur att en genre byggd på elektronikporr ­inte kan stagnera. Ändå är det imponerande hur brittiska synth­pionjären Depeche Mode har kunnat utveckla och nytända karriären gång på gång under sina tre decennier som band.

Nu är vi där igen. Redan vackra första singeln ”Heaven”, den raka linjen mellan Beatles ”While my guitar gently weeps” och Portishead ”Glory box”, avslöjade att trion fortfarande kan överraska.

Men resten är ändå något annat. Mindre direkt. Mer svårgenomtränglig. Här finns samma kärva ton som i stunder går att hitta på förra ”Sounds of the universe” men nu går bandet längre. ”Delta machine” är kall, karg och kolsvart.

En stor del av förklaringen ligger hos svensken Christoffer Berg. Producenten står bakom programmeringen på det trettonde studioalbumet och han tar med sig erfarenheterna från framför allt sina jobb med The Knifes ”Silent shout” och Fever Rays debutskiva. Han får trion att eka av samma förvridet fängslande skräcksynth. Tillsammans med producenten Ben Hillier har han också gett det mörkt maskinella landskapet mer djup, luft och fler dimensioner. ”Delta machine” är inget album att ha puttrandes i bakgrunden. Det kräver din fulla uppmärksamhet. Först då och efter dagar av lyssning vecklar musiken ut sig fullt. Titelleken att förena bluesen med bandets utpräglade elektroniska själ märks främst i att materialet låter tungt och rent utan att bli kladdigt i all digitalfrossa.

Vad som heller inte går att blunda för är att Dave Gahan gör en stor insats på nya plattan. Sångaren låter mörkare, mer ärrad, och förstärker den dystra ljudbilden. Samtidigt har han växt som låtskrivare och står för några av albumets allra starkaste stunder, som ”Should be higher” och ”Broken”.

Allt är inte omistligt och den som letar radiohits har mer att hämta i floden av nya unga artister med 80-talschip. Men som helhet är ”Delta machine” ett modigt bångstyrigt styrkebevis som aldrig skruvar bort trions melodiska hjärta.

Depeche Mode låter angelägna, relevanta och träff­säkert moderna.

Det skriver jag alltså mars 2013.

FAKTA

Depeche Mode

Delta machine

Columbia/Sony

Bästa spår:

”Broken”, där Depeche Mode allra bäst lyckas att förena den tunga, mörka elektroniken med sitt melodiska signum.

Visste du att

Dave Gahan.

... Dave Gahan har varit med och skrivit på totalt sex låtar på ”Delta machine”? Tre av dem finns på specialutgåvans bonusskiva.

Lyssna också på

... Fever Rays självbetitlade album från 2009, som producerats av ”Delta machines” svenska programmerare Christoffer Berg. En strålande debut i samma synthkarga anda som Depeche Mode 2013.