Karaoke – och en helt oumbärlig låt

Så bra är soundtracket till Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg”

MUSIK
Raritet behållningen ”Bara dårar rusar in” lyfter soundtracket till ”Känn ingen sorg”.

SOUNDTRACK Och den bästa presenten kommer sist.

Soundtracket innehåller två tidigare outgivna låtar från en konsert som Håkan Hellström gjorde med Göteborgs symfoniker 2007. Och den ena av dem, ”Bara dårar rusar in”, har sedan dess blivit en älskad raritet bland övertygade håkanister. De har burit den mellan varandra med samma respekt som när löparna springer stafett med olympiska elden.

”Bara dårar rusar in” har länge varit ett av Hellströms vackraste extranummer. Tårarna och konfettin brukar få konserterna att kännas som slutet av en Hollywood-film.

Under dirigenten Anders Berglunds ledning påminner ”Bara dårar rusar in” om Håkan Hellströms senaste framträdande på ”Allsång på Skansen” med bland andra Helen Sjöholm och Tomas von Brömssen. Musiken placeras i ett annat sammanhang. Noterna skrivs in i den stora svenska vis­boken och blir tillgängliga för alla. Man kan utan problem föreställa sig hur en Peter Jöback eller en Sarah Dawn Finer en dag sjunger ”Bara dårar rusar in” på en julvaka på SVT.

Ungefär hälften av soundtrackets 21 spår är plockade från Håkan Hellströms skivor. Några utländska låtar som passar in i hans mytologi, däribland The Jams ”A town called Malice”, ingår också. Men vem ska lyssna på alla covers som skådespelarna gör av Hellströms original? I filmen fyller de ett syfte, men här blir det karaoke.

”Bara dårar rusar in” är behållningen. Det är en av Hellströms finaste texter om att sjunga fast man kanske inte kan, att vägra passa in och vara sig själv fast det kanske inte går.

Ibland är en lögn det finaste man har.

Bästa spår: ”Bara dårar rusar in”.

Diverse artister

Känn ingen sorg

Universal

ARTIKELN HANDLAR OM