Perfekt sound men enformigt tonläge

1 av 2 | Foto: MATT SAYLES/AP
Uppåttjack Pharrell Williams har skapat briljanta ögonblick på nya skivan, men den positiva tonen blir lite monoton.
MUSIK

POP Albumet är som en ”director’s cut” av ”Get lucky”, med bortklippta scener och kommentatorspår.

Tonen och stämningen är snarlik den på Daft Punks monstersingel från i fjol. Pharrell Williams fortsätter att glida runt i en evig sommar och har just släppt ett soundtrack till vita badrockar och turkosa pooler. Musiken glänser och skiner så mycket att publiken bör smörja in sig med solskyddsfaktor 40 innan de lyssnar.

Det är över huvud taget svårt att hitta en skiva som låter lika perfekt som ”G I R L­”­,­ förutom just Daft Punks ”Random access memories”. Det verkar som om drillade ingenjörer i Silicon Valley har skapat det ultimata hitsoundet för år 2014.

Pharrell Williams bakgrund som hiphopproducent märks bara i enstaka detaljer. Här är han en sångare och funkig popartist med samma globala räckvidd som Coca-Cola. Målgrupp: alla.

”G I R L” är som ett avancerat popquiz om 70- och 80-talet. Men om det finns en gemensam nämnare för de tio låtarna – plus det gömda extraspåret ”Freq” som börjar strax efter vågskvalpet i ”Lost queen” – heter han Stevie Wonder. Williams planterar sina låtar i samma kruka som ”Innervisions” och ”Songs in the key of life”. Ibland är Pharrells sång kusligt lik sin förebild.

Om det antingen betyder att Pharrell Williams är en retro­nisse eller att tiden inte rår på Stevie Wonders bästa inspelningar så kryssar jag för det senare alternativet.

Att ”G I R L” ska bli vårens blockbuster märks redan i första spåret ”Marilyn Monroe”. De snygga stråkarna är arrangerade av Hans Zimmer.  Den tyske kompositören har bland annat gjort musiken till storfilmer som ”The dark knight” och ”Lejonkungen”.

I singeln ”Happy” uppmanar Pharrell folk att klappa om de känner sig som ett rum utan tak. Det går lika bra om de tycker att lycka är sanningen. Grundtanken verkar vara att göra upplyftande och positiv pop i en tid av oro.

Men trots briljanta ögonblick har skivan bara ett temperament och en färg. Tonläget blir enformigt. Duetten med Justin Timberlake i ”Brand new” känns mest som en remix av vinjetten till tv-serien ”30 rock” medan låten med Miley Cyrus och avslutade funken i ”It girl” bara pågår.

Delar av ”G I R L” får mig att längta till hösten, trots att vintern inte har tagit slut. 

FAKTA

Pharrell Williams

G I R L

Columbia/Sony

Bonus

Bästa spår: ”Gust of wind”. Samarbetet med Daft Punk är disco­gnistrande västkust­maräng av ädlaste sort.

Visste du att... Pharrell säljer sin jättehatt från Grammy-galan på Ebay? Det högsta budet ligger just nu på 98 447 kronor.

Lyssna också på: ”Songs in the key of life” med Stevie Wonder. Pharrell måste ha rökt den här dubbelskivan under inspelningarna av ”G I R L”.

ARTIKELN HANDLAR OM